Gabriela CRISTEA


S-a născut în Bucureşti, în Maternitatea Steaua din Cartierul Griviţa Roşie. Şcoala, tot pe acolo. A învăţat bine. La unele materii, mult prea bine! Cu atât mai greu pentru ce a urmat: să afle că lucrurile nu stau întocmai. De exemplu, Prima Mare Unire a Românilor supt Mihai Viteazu nu a fost deloc unire.

Liceul la Sfântu Sava. Prieteni şi excursii la munte. Pe vremea aia recita poezii de-ale lui Nichita Stănescu, Marin Sorescu şi Ana Blandiana. Nu ştia dacă e tristă sau veselă.

Facultatea de Litere, secţia Etnologie şi Folclor. I-au plăcut nişte cursuri foarte mult, nu ne spune care! Şi totuşi, era unul despre "ce este poezia"...A mers în cercetări de teren prin sate din toată ţara. Dincolo de cercetare riguroasă, a vorbit cu foarte mulţi oameni, a înţeles despre una, despre alta. Pe vremea aceea a cunoscut nişte oameni aparte cu cărţile lor pline.

Un an a studiat doar antropologie, la Perugia.

Şi-a dat licenţa despre locuirea la bloc. Apoi a făcut un master de antropologie socială la Central European University din Budapesta cu o teză despre cum se poartă papucii.

În prezent mai lucrează şi la Muzeul Ţăranului din Bucureşti. Are şi planuri, dar sunt secrete.

Întreaga echipăIti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?