E oficial! Burse pentru medicii rezidenţi şi salarii mai mari pentru profesori debutanţi

Salarii mai mici în Educație
Salarii mai mici în Educație / FOTO: horeca.ro

Anul viitor salariile brute ale bugetarilor vor fi menţinute la acelaşi nivel cu cele din luna decembrie 2013, conform unui act normativ publicat vineri în Monitorul Oficial. Exceptie de la această prevedere fac profesorii debutanţi şi medicii rezidenţi, care urmează să beneficieze de remuneraţii ceva mai mari decât în acest an.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 103/2013 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2014, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publicea fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 703 din 15 noiembrie 2013, scrie avocatnet.ro.

In anul 2014, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda pentru luna decembrie 2013, iar valoarea de referinta se mentine la 600 de lei, conform noii OUG. 
 
In plus, anul viitor, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, solda lunara bruta/salariul lunar brut, indemnizatia bruta de incadrare se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda personalului platit din fonduri publice pentru luna decembrie 2013, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
 
Prin exceptie de la aceste prevederi, incepand cu luna ianuarie 2014, cuantumul brut al salariilor de baza, astfel cum au fost stabilite pentru luna decembrie 2013, se majoreaza cu pana la 10%, fara a depasi salariul de baza, pentru personalul didactic, atat din invatamantul preuniversitar de stat, cat si din invatamantul universitar de stat, care are o vechime in invatamant de pana la 6 ani.
 
Potrivit noului act normativ, salariul de baza stabilit pentru luna decembrie 2013, care se majoreaza, cuprinde: salariul de incadrare al functiei didactice si, dupa caz, indemnizatia de conducere, indemnizatia pentru invatamant special, gradatia de merit, indemnizatia pentru personalul didactic care indeplineste activitatea de diriginte, pentru invatatori, educatoare, institutori si profesor pentru invatamantul prescolar si primar, sporul de vechime, sporul de predare simultana si compensatiile tranzitorii.

De asemenea, pentru cadrele didactice care au sub 6 ani de experienta, incepand cu luna ianuarie 2014, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare, care nu fac parte din salariul de baza, se majoreaza tot cu 10%, acelasi procent cu care a fost majorat salariul de baza, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
 
Cadrele didactice tinere care vor avea in decembrie 2013 un salariu mai mare decat salariul de baza nu li se va creste salariul cu 10% de la 1 ianuarie 2014.
 
De asemenea, tinerele cadre didactice si personalul ale carui raporturi de munca sau serviciu au fost suspendate in conditiile legii si care si-au reluat activitatea in anul 2014 primesc si sporurile pentru conditii de munca.
 
Burse pentru medicii rezidenti
 
Incepand cu 1 ianuarie 2014, medicii si farmacistii rezidenti cu un salariu lunar brut mai mic decat 3000 lei, care nu include drepturile aferente garzilor efectuate pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale in afara normei legale de munca si a programului normal de lucru de la functia de baza, beneficiaza de o bursa de rezidentiat in cuantum lunar de 670 lei, potrivit actului normativ.
 
Aceasta bursa nu face parte din salariul brut, nu este supusa impozitului pe venit si nu constituie baza de calcul pentru contributiile de asigurari sociale de stat, asigurari pentru somaj, asigurari sociale de sanatate sau pentru accidente de munca si boli profesionale. Plata bursei de rezidentiat se realizeaza din bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sanatatii.
 
Citeşte mai mult pe avocatnet.ro.
Articole recomandate

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?