Vezi cât va fi garanţia pentru sticlele şţi borcanele "la schimb"

 

Ministerul mediului a propus ca valoarea garanţiei pe care o vom plăti pentru un produs în ambalaj reutilizabil să fie 0,5 - 0,6 lei/bucata, a anunţat, marţi, ministrul Graţiela Gavrilescu."Sper ca la finalul acestei săptămâni să avem o formă finală a ordonanţei, după care să o prezentăm într-un cadru amplu, asta însemnând toţi factorii decidenţi pe lanţul de trasabilitatea a deşeului. Sunt de părere că suma de 2 lei garanţie pentru fiecare ambalaj reutilizabil cuprinsă în ordonanţă nu poate fi în jurul acestei valori. Propunerile sunt undeva în jurul a 0,5 - 0,6 lei/bucată," a declarat Graţiela Gavrilescu, citată de Agerpres.

Ministrul Mediului a mai spus că se lucrează la modificarea legislaţiei privind introducerea unui tarif diferenţiat, care să încurajeze colectarea selectivă.


"Lucrăm acum inclusiv la modificarea legislativă privind introducerea unui tarif diferenţiat, în sensul să implementăm un instrument economic pe care să ni-l asumăm noi, românii, şi să-l prezentăm Comisiei Europene. (...) Tariful diferenţiat trebuie să determine dorinţa românilor de a putea colecta selectiv deşeurile şi de a plăti numai pentru cantitatea de deşeu umedă pe care o produce”, a mai spus ministrul.

În prezent, Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor şi a Legii nr. 249 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje propune ca instituţiile administraţiei publice locale să aibă obligaţia să asigure colectarea separată a deşeurilor de hârtie, metal, plastic şi sticlă. De asemenea, mai prevede că operatorii economici care introduc în ţară produse în ambalaje reutilizabile sunt obligaţi să aplice garanţie pentru ambalaje, în valoare de 2 lei de bucată. Potrivit Ordonanţei, garanţia poate fi recuparată la returnarea ambalajului.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?