După valul second-hand, românii s-au întors la mașinile noi

 

Românii cumpără în continuare mașini noi, în ciuda avalanșei de achiziții second hand de anul trecut - după eliminarea taxei de mediu.În primele şase luni ale anului 2018 în România au fost înmatriculate 60.068 autoturisme, în creştere cu 33,5% faţă de perioada similară din 2017.

Aceste date, publicate astăzi de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), poziţionează ţara noastră pe primul loc în clasamentul creşterilor. Iar majorarea cu 33% a înmatriculărilor de autoturisme noi vine pe fondul unei scăderi cu 7,31% a înmatriculărilor de maşini second-hand, potrivit Capital.ro.

Departe de a fi ajuns la un volum normal al înmatriculărilor, piaţa din România demonstrează că eliminarea taxelor pe poluare sau a timbrelor de mediu permite mecanismelor economiei de piaţă să funcţioneze. Atingerea unui nivel de saturaţie al pieţei second-hand poate permite şi în viitor o creştere constantă a înmatriculărilor de vehicule noi.

Revenind la raportul ACEA este demn de luat în seamă faptul că singurul stat care pare a ţine pasul cu majorarea pieţei din România este Ungaria. În ţara vecină au fost înamtriculate în perioada ianuarie – iunie a acestui an 70.733 de autoturisme noi, în creştere cu 29% faţă de prima jumătate a anului trecut. Pe poziţia a treia în clasamentul creşterilor se află Croaţia cu înmatriculări de 38.284 de unităţi (+19,3%).

Cele mai mari pieţe din Europa rămân Germania (1.839.031 unităţi), Marea Britanie (1.313.994 unităţi), Franţa (1.188.150 unităţi), Italia (1.120829 unităţi) şi Spania (734.649 unităţi). Creşterea media a întregii pieţe europene (UE + EFTA) a fost în primul semestru al acestui an de 2,8%.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?