După o zi sângeroasă pe front, Turcia anunță un posibil conflict cu forțele SUA

Ankara a ameninţat din nou că va extinde operaţiunea sa antikurdă în Siria până la oraşul Manbij şi chiar la est de Eufrat, adăugând că militarii americani din zonă riscă să devină ţinte dacă poartă "uniforma teroriştilor", informează site-ul postului France 24, citat de Mediafax. Cel puţin şapte militari turci au murit în ultimele 24 de ore în cursul ofensivei Ankarei împotriva kurzilor din regiunea siriană Afrin.Pe data de 19 ianuarie, armata turcă a declanşat o ofensivă în nordul Siriei, lansând atacuri aeriene şi terestre în provincia Afrin. Obiectivul ofensivei este înlăturarea grupării insurgente kurde Unităţile Populare de Protecţie (YPG), despre care Ankara afirmă că este aliată cu mişcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Pe de altă parte, Washingtonul a considerat miliţiile kurde din Siria drept un element cheie în lupta împotriva militanţilor reţelei teroriste Stat Islamic.

Pe lângă enclava Afrin, YPG controlează şi oraşul strategic Manbij şi un teritoriu întins la est de Eufrat, la sud de frontiera cu Turcia.

"Dacă (YPG) nu se va retrage din Manbij, atunci vom merge la Manbij, vom merge la est de Eufrat", a declarat vicepremierul Bekir Bozdag pentru postul CNN-Turk.

Bozdag a subliniat că Turcia nu doreşte o confruntare cu trupele SUA, dar a declarat că soldaţii americani riscă să fie prinşi în confruntări dacă poartă uniforme ale organizaţiei kurde YPG.

Oficialul turc probabil s-a referit la imagini difuzate în trecut cu militari americani în nordul Siriei purtând insigne ale YPG.

"Dar SUA trebuie să fie conştiente de sensibilităţile Turciei. Dacă militarii americani poartă uniforme teroriste sau se află printre terorişti în cazul unui atac împotriva armatei, atunci nu va mai exista şansa de a face o distincţie", a explicat vicepremierul de la Ankara.

"Dacă vor veni împotriva noastră într-o asemenea uniformă, îi vom vedea ca ... terorişti", a completat Bozdag. 

Un scenariu neverosimil. Se grăbește Turcia, cu tancuri și avioane, spre o ciocnire militară cu SUA? 

Cel puţin şapte militari turci au murit în ultimele 24 de ore în cursul ofensivei Ankarei împotriva kurzilor din regiunea siriană Afrin, această fiind cea mai sângeroasă zi pentru armata turcă de la lansarea ofensivei, informează site-ul postului BBC News.

Premierul turc Binali Yildirim a ameninţat că miliţiile kurde siriene "vor suferi de două ori pe atât", iar în zonă au fost lansate o serie de raiduri aeriene.

Potrivit unui comunicat al armatei turce, cinci militari au murit după ce insurgenţii kurzi au atacat un tanc în zona Sheikh Haruz, la nord-est de oraşul Afrin.

Un alt militar a decedat în zona Afrin, iar un altul şi-a pierdut viaţa pe teritoriul Turciei, în urma unui atac atribuit de Ankara militanţilor kurzi sirieni.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?