Dragnea, termen fără emoții la Curtea Supremă în procesul "angajărilor fictive"

 
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Liviu Dragnea are un nou termen, luni 3 decembrie, la Curtea Supremă, în apelul la sentința primită de 3 ani și jumătate cu executare pentru "angajările fictive" de la Protecția Copilului Teleorman. Este prima înfățișare fără emoții a lui Dragnea la Înalta Curte de Casație și Justiției, dat fiind că șeful PSD a reușit destrămarea tuturor completurilor de 5, printr-o sesizare la CCR.De la ultimul termen, Dragnea a repurtat o serie de victorii la CCR care au aruncat în aer completurile de cinci judecători de la Curtea Supremă. Șeful PSD a câștigat cel puțin 4 luni de "respiro", iar decizia definitivă nu se întrevede prea aproape.

Dragnea a fost ajutat de premierul Viorica Dăncilă care a sesizat CCR cu un posibil conflict constituțional între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție în privința modului de formare a completurilor de 5 judecători.

Cel care a pledat cauza Executivului la CCR a fost secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, judecat chiar el de un astfel de complet de 5 judecători!

CCR i-a dat câștig de cauză lui Dragnea, astfel încât s-a trecut la tragerea la sorți a noilor complete.  Imediat, pe 8 noiembrie, ICCJ a decis tragerea la sorți a noilor complete, în direct la TV.

În momentul în care dosarul lui Liviu Dragnea a ajuns la completul de 5 judecători, acesta era format din magistrații Iulian Dragomir-vicepreședinte al ÎCCJ, Simona Neniță, Daniel Gradinaru, Florentina Dragomir și Lavinia Lefterache. Alegerea acestora fusese făcută la începutul anului 2018.

După tragerea televizată de bilețele de la ICCJ, noul complet al lui Dragnea a fost format din Francisca Vasile, Horia Selaru, Ioana Ilie, Simona Nenita si Rodica Cosma.

Odiseea nu s-a încheiat aici: avocații lui Dragnea au venit cu o nouă contestare și au obținut un nou succes pentru șeful PSD: CCR a decis că ÎCCJ s-a grăbit, pentru că trebuia să aștepte motivarea, care spune că trebuie să implice și secția de judecători de la CSM în tragerile la sorți.

Ce câștigă Dragnea prin strategia tergiversării judecării apelului?

Șeful PSD speră să prindă modificări legislative adoptate de Parlament sau Guvern care să îl scape de problemele penale. O variantă de avarie ar putea fi o ordonanță de urgență de amnistie și grațiere, cu ocazia anului centenar, altă soluție modificarea abuzului în serviciu, care ar dezincrimina de facto acuzațiile în cazul politicianului.

Liviu Dragnea a fost condamnat în prima instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare cu executare în dosarul Bombonica, pentru instigare la abuz în serviciu. Nu doar inculpații din dosar au făcut apel, ci și procurorii DNA, care cer o pedeapsă mai aspră pentru Liviu Dragnea, de 7 ani de închisoare.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?