Două site-uri ale Internetului Ascuns au fost ÎNCHISE. Creatorul unuia dintre el, moarte misterioasă

Autorităţile americane şi europene au anunţat joi închiderea a două importante site-uri ale aşa-zisului "darknet", piaţa neagră a internetului, pe care înfloreau comerţul ilegal cu arme şi droguri, relatează AFP şi DPA.

Autorităţile americane, în colaborare cu parteneri internaţionali din şase ţări şi cu Europol, au închis AlphaBay, cel mai mare site de trafic ilegal de arme, droguri şi alte mărfuri de contrabandă. Într-o operaţiune paralelă, în Olanda a fost închis un site similar, Hansa Market.

Cele două operaţiuni "arată că nu vă puteţi ascunde. Vă vom găsi, vă vom demonta reţeaua şi vă vom aduce în faţa justiţiei", a avertizat ministrul american al justiţiei, Jeff Sessions, într-un mesaj adresat utilizatorilor "darknet", informează Agerpres. 

Se estimează că AlphaBay — oprit brusc acum trei săptămâni — şi Hansa Market aveau circa 200.000 de clienţi în întreaga lume. Predecesorul AlphaBay, Silk Road (Drumul mătăsii), de zece ori mai mic, a fost închis de autorităţi în 2013.

Creatorul AlphaBay, canadianul Alexandre Cazes, a fost arestat la 5 iulie în Thailanda şi zilele trecute a fost găsit mort în celulă de poliţia thailandeză, care a explicat că s-a spânzurat. El avea 25 de ani, era considerat un geniu în informatică de apropiaţii săi, dar se mutase de câţiva ani în Thailanda, unde cumpărase mai multe vile. El se poza cu maşini scumpe pe contul său de Facebook şi a fost prins în urma unei greşeli: când utilizatorii AlphaBay îşi uitau parola, primeau un mail în header-ul căruia era o adresă de mail folosită de Cazes: Pimp_Alex_91@hotmail.com. Cazes era, se pare, căsătorit cu o femeie din Thailanda, aceasta fiind însărcinată, scrie Abc.net.au.  

Articole recomandate


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?