Două parcuri naționale, în pericol să fie declasificate din patrimoniul UNESCO

 
Tunelele secrete care leagă Ceahlău cu Munții Retezat, Bucegi și Satu Mare
Tunelele secrete care leagă Ceahlău cu Munții Retezat, Bucegi și Satu Mare
Tunelele secrete care leagă Ceahlău cu Munții Retezat, Bucegi și Satu Mare

Două parcuri naționale riscă să fie declasificate din patrimoniul UNESCO. Este vorba de Parcul Național Retezat și Parcul Național Rodna. În plus cele două riscă să își piardă și statutul de rezervație a biosferei.

Parcul Național Retezat riscă să fie declasificat din patrimoniul UNESCO, transmite Realitatea de Hunedoara. Cei de la UNESCO au atras atenția statului român că Parcul Național Retezat și cel de la Rodna nu mai îndeplinesc anumite condiții.

"Se reclamă în special prezența obligatorie pe teritoriul rezervațiilor biosferei a așezărilor umane, solicitare UNESCO ce putea fi rezolvată prin extinderea celor două parcuri naționale. Cert este că, până pe 30 septembrie 2019, România, prin Ministerul Mediului, trebuie să se poziționeze clar: ori trimite Comitetului Omul și Biosfera (MAB) UNESCO datele solicitate și promite că îndeplinește solicitările de conformare, ori își pierde, din 2020, statutul de rezervație a biosferei, ceea ce ar reprezenta o serioasă pierdere", arată Comisia Parlamentară Permanentă UNESCO.

Parcul Naţional Retezat este cea mai importantă din țara noastră şi a fost declarată monument al naturii fiind recunoscută pe plan internaţional ca Rezervaţie a Biosferei de către Comitetul MaB UNESCO la cea de a VI-a sesiune a Consiliului Internaţional de Coordonare a Programului Om-Biosferă, de la Paris din 1979.

Parcul Naţional Retezat are o suprafaţă de 54400 ha şi o altitudine cuprinsă între 800 şi 2509 m şi, totodată, mai are 40 de vârfuri muntoase ce trec de 2200 m în medie depăşind 2350 m. Este situat în partea de sud-vest a judeţului Hunedoara şi păstrează urmele glaciaţiei de odinioară cu zeci de gheţari, dintre care unii aveau peste 10 km.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?