DOSARUL "MAFIA CĂRNII": Patru persoane, între care doi inspectori de la DSV Cluj, reţinute

 
DOSARUL "MAFIA CĂRNII": Patru persoane, între care doi inspectori de la DSV Cluj, reţinute
DOSARUL "MAFIA CĂRNII": Patru persoane, între care doi inspectori de la DSV Cluj, reţinute

Patru persoane, între care doi inspectori de la Direcţia Sanitară Veterinară (DSV) Cluj, au fost reţinute, joi, de procurorii de crimă organizată, în dosarul "Mafia cărnii", şi vor fi prezentate instanţei, cu propunerea de arestare preventivă.Potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), inculpatul C.B.R, începând din 2012, a aderat și sprijinit o grupare infracțională constituită cu scopul de a se sustrage de la plata obligaților fiscale datorate bugetului de stat prin omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate precum și evidenţierea cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive în evidențele contabile ale mai multor societăţi comerciale.

"Sumele de bani obținute din comiterea infracțiunii de evaziune fiscală au fost supuse unui proces de reciclare fiind transferate succesiv prin conturile mai multor societăți comerciale pentru a ajunge în final la membrii grupării infracționale. De asemenea există suspiciuni că, în perioada ianuarie 2014 - februarie 2014, inculpatul C.B.R a pus în vânzare alimente (carne și produse din carne), cunoscând că sunt alterate și vătămătoare sănătății, iar în luna ianuarie 2014, a remis unui angajat din cadrul Oficiului pentru Protecția Consumatorului Cluj, foloase materiale (produse de carmangerie) cu scopul de a interveni pe lângă un inspector din cadrul OPC Bistrița-Năsăud pentru a aplica sancțiunea avertismentului unei societăţi comerciale, datorită încălcării unor prevederi legale privind punerea în vânzare a produselor din carne printr-un magazin de desfacere", precizează DIICOT.

A doua persoană reţinută, P.N.A., este suspectată că a făcut demersuri ca produsele alterate aflate în magazinele aparținând unei societăţi comerciale să nu mai poată fi descoperite de către inspectorii DSV Cluj care efectuau controlul, precum și de faptul că, având cunoștință de activitățile infracționale derulate de către membrii grupării infracționale, a ajutat la valorificarea bunurilor provenite din achiziții intracomunitare.

În privinţa lui L.O.M., inspector în cadrul DVS Cluj, există suspiciuni că acesta, cunoscând că urmează a se efectua un control la o societate comercială, a comunicat acest lucru inculpatului C.R.B asigurându-i acestuia din urmă timpul necesar pentru a ascunde marfa alterată. "Prin fapta sa a ajutat grupul infracţional să poată valorifica marfa alterată care, o parte provenea din achiziţii intracomunitare obiect al infracţiunii de evaziune fiscală", susţin anchetatorii.

A patra persoană reţinută, G.I.C, tot inspector la DSV Cluj, este suspectat că la controlul făcut în perioada 12-13 martie la depozitul unei societăţi comerciale, "și-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu, prin aceea că nu a luat măsurile legale care se impuneau, astfel că a permis comercializarea în continuare a produselor alterate", potrivit DIICOT.

"Prejudiciul estimativ stabilit până la acest moment este în sumă de 23.265.716 lei, reprezentând TVA ca urmare a comercializării pe piaţa naţionala a mărfurilor intracomunitare. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului", mai precizează sursa citată.

Pe de altă parte, şeful DSV Cluj, Nicolae Pivariu, a declarat că a fost audiat, timp de mai multe ore, în noaptea de miercuri spre joi, la Structura Centrală a DIICOT, în calitate de martor în dosarul "Mafia cărnii", adăugând că nu poate da detalii.

În acest dosar, procurorii DIICOT - Structura Centrală au făcut, în 12 martie, 102 percheziţii domiciliare în 18 judeţe, fiind vizate 80 de persoane din două grupuri infracţionale organizate.

Anchetatorii fac cercetările pentru evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă, prejudiciul produs de membrii celor două grupări fiind estimat la peste 15 milioane de euro.

Peste 70 de persoane au fost audiat în urma percheziţiilor din 12 martie, iar zece dintre acestea au fost reţinute de procurori. Toţi cei zece inculpaţi au fost arestaţi preventiv, în 13 martie, în urma unor decizii ale Tribunalului Bucureşti şi Curţii de Apel.

Procurorii DIICOT au început urmărirea penală în acest dosar pe numele a 41 de persoane, între care un lucrător de la un punctul de trecere a frontierei, un inspector de la OPC Cluj, acuzat de trafic de influenţă, şi un consilier de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară, cercetat pentru favorizare a făptuitorului.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

1 0
ion
21 Mar 08:47
Faceti verificari la DSV Sibiu.
Răspunde
1 0
Colonelu' Freakaparu'
21 Mar 09:39
2 Si la Brasov si la Constanta si la Arges si la Prahova si la Tulcea si in toata tara...

Exista un partid care a fost la putere de prin 1996 si pana acum, e cazul sa fie cercetate toate jigodiile promovate de "Doi-si-un-sfert" si care si-au batur joc de Economie, de Sanatate, de Finante si de Educatie!!!
2 0
Virginela
20 Mar 20:04
LICHIDATI FIZIC TOTI CEI CARE AU ATENTAT LA SANATATEA POPULATIEI,SE VEDE CA AVEM UN S.R.I DE CACAT,DORM PE EI IAR TARA SUFERA.
Răspunde
2 0
ibis
20 Mar 18:09
Afacerile murdare ca aceasta, sunt cunoscute foarte bine de guvernanti dar, tinute la "naftalina" si coase pentru a face sa dispara sau uitate "afacerile murdare din politica romaneasca si care ... incep sa ia amploare, nu este o noutate, sze discuta despre "otravirea cu buna stiinta a 20 de milioane de romani si, nici un guvern sau guvernant , nu a luat nici o masura, oameni buni, mai aveti curajul sa voitati acesti politicieni corupti si hoti ?, Romania are nevoie de un guvern tehnocrat care sa conduca Romanuia dupa legi si ... fara algoritmul politic prin care , politicienii au distrus Romania !.
Răspunde
3 0
20 Mar 15:54
DSV ar trebui sa fie complet desfiintata dupa acest episod. S-a dovedit ca mii de p0rci care lucreaza la aceasta institutie care se ocupa cu spaga nu fac nimic pt cetatean, doar toaca bani pe salarii din banii nostri, in schimb hartuiesc contribuabilii onesti. Eu zic ca mai bine isi da seama omul daca este buna carnea si cumpara de unde-i place, daca DSV nu a fost in stare sa stopeze vanzarea de carne veche de ordinul zecilor de milioane de euro!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?