Dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti: Decizia definitivă a instanţei

 
Dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti: Decizia definitivă a instanţei
Dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti: Decizia definitivă a instanţei
FOTO: newsbv.ro

Urmările faptelor Florentinei Cîrstea de la Maternitatea Giuleşti reprezintă "una dintre cele mai importante tragedii care au zguduit sistemul medical din România precum şi opinia publică", arată magistraţii în motivarea deciziei de condamnare a asistentei.În dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, în care şase nou-născuţi au murit şi alţi cinci au fost răniţi, asistenta Florentina Cîrstea a fost condamnată definitiv, în 2 aprilie, la doi ani şi două luni de închisoare cu executare.

"Inculpata este singura care a recunoscut în parte săvârşirea faptelor reţinute în sarcina sa, această recunoaştere a îmbrăcat unele nuanţe, inculpata încercând să găsească mai multe explicaţii pentru acţiunile sale. (...) Însă, Curtea va trebui să ia în considerare pe de o parte, faptul că dacă şi-ar fi îndeplinit obligaţiile de supraveghere adecvată a celor 11 nou-născuţi, rezultatul socialmente periculos nu s-ar fi produs", arată judecătorii în motivarea deciziei de condamnare, citată de Mediafax.

Pe de altă parte, Curtea constată că urmările faptelor inculpatei "nu pot fi catalogate a fi altceva decat una dintre cele mai importante tragedii care au zguduit sistemul medical din Romania precum şi opinia publică".

Potrivit sursei citate, acţiunile Florentinei Cîrstea au dus la decesul a şase nou-născuţi şi la punerea în pericol a vieţilor altor cinci.

"Deşi acest rezultat nu este imputabil în baza intenţiei, inculpata a cunoscut şi a acceptat, de la început, riscul punerii în pericol a unui număr mare de pacienţi întrucât ştia că în salonul 'Terapie Intensivă' se aflau 11 nou-născuţi. Totodată, sunt avute în vedere, durata pentru care a fost încălcată obligaţia, perioada de 12 minute fiind foarte mare faţă de specificul activităţii de terapie intensivă (chiar dacă s-ar putea accepta lipsa din salon pentru durate foarte scurte, pentru activităţi urgente) şi motivul încălcării acesteia, inculpata deplasând-se în celălalt salon pentru a sta de vorbă martorele M. şi F. (durată în care s-a aflat la toaletă fiind de aproximativ un minut)", subliniază magistraţii în motivare.

De asemenea, judecătorii care au luat decizia definitivă în acest dosar precizează că nu i se poate imputa asistentei că a mers la toaletă, dar dacă aceasta ar fi fost "unica activitate pe care ar fi efectuat-o, rezultatul dramatic ce s-a produs ar fi putut fi probabil preîntâmpinat".

"Dacă lipsa de personal ar fi explicat necesitatea de a părăsi salonul pentru nevoile fiziologice, timp în care salonul nu ar fi fost sub supravegherea nimănui, nimic nu poate explica acţiunile inculpatei care a părăsit salonul în care se aflau aceşti copii pentru a sta de vorbă cu colegele pentru un interval de aproximativ 12 minute", se precizează în motivarea deciziei.

În acest dosar, asistenta Florentina Cîrstea a fost condamnată definitiv, în 2 aprilie, la doi ani şi două luni de închisoare cu executare în dosarul incendiului în care şase nou-născuţi au murit şi alţi cinci au fost răniţi, iar Maternitatea Giuleşti a primit o amendă penală de 400.000 de lei.

În acelaşi caz a fost condamnat şi fostul manager Bogdan Marinescu la şase luni de închisoare cu suspendare, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti dispunând că el să aibă un termen de încercare de doi ani şi şase luni. Fostul şef al Spitalului "Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti primise, în primă instanţă, o amendă penală de 6.500 de lei.

Şeful Secţiei neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu.

Cu privire la şeful Serviciului tehnic, Vasile Dima, instanţa a constatat că a încetat procesul penal pornit împotriva sa. Iniţial, în primă instanţă, Dima a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare.

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe electricianul Gigel Oprea la un an de închisoare cu suspendare. Judecătoria Sectorului 6 a stabilit, în faza de fond a procesului, să îl condamne la doi ani de închisoare.

În 9 iulie 2013, Judecătoria Sectorului 6 a condamnat-o pe asistenta Florentina Cîrstea la doi ani şi două luni de închisoare cu executare, fostul manager Bogdan Marinescu primind o amendă penală de 6.500 de lei, iar Maternitatea Giuleşti, o amendă penală de 400.000 de lei.

Potrivit deciziei instanţei, Florentina Cîrstea a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare pentru ucidere din culpă şi la cinci pedepse de câte zece luni de închisoare pentru vătămare corporală gravă din culpă, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de doi ani şi două luni.

Fostul manager al Spitalului "Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti, profesorul Bogdan Marinescu, a primit o amendă penală de 6.500 de lei, iar şeful Secţiei neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat.

Şeful Serviciului tehnic Vasile Dima a primit o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea a fost condamnat la doi doi ani de închisoare.

Nou-născuţii de la Maternitatea Giuleşti nu au putut fi evacuaţi imediat după izbucnirea incendiului din cauza lipsei asistentei din salonul de terapie intensivă, aceasta fiind plecată după şerveţele igienice, ca să meargă la toaletă, arăta JS 6, în motivarea condamnărilor din acest dosar.

Potrivit documentului citat, asistenta ar fi fost în măsură să constate imediat producerea incendiului.

Incendiul a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?