DOSAR DE POLITICIAN: Gabriel Oprea, viceprim-ministrul cu EPOLEŢI

Victor Ponta şi Gabriel Oprea spun că înfiinţarea USD nu încalcă protocolul USL
Victor Ponta şi Gabriel Oprea spun că înfiinţarea USD nu încalcă protocolul USL / FOTO: Mediafax

Numele său este Oprea. Gabi Oprea. Legendele politice ţesute în jurul carierei sale politice sunt numeroase. Scandalurile legate de numele său, la fel de numeroase. Nimic penal însă nu s-a lipit de vipuşca pantalonilor. A fost catalogat omul de încredere al lui Năstase, braţul înarmat al Guvernului, omul serviciilor de informaţii, al procurorilor, al structurilor de forţă. Un naţionalist habotnic.

În perioada 2003-2004, Oprea a fost ministru delegat pentru Administraţia Publică, în Guvernul Năstase. Înainte a ocupat funcţia de prefect al Capitalei şi preşedintele Rezervelor de Stat. Este doctor în drept, profesor universitar şi conducător de doctorat la Academia Naţională de Informaţii- cea care pregăteşte viitori spioni ai României.

Mai mult decât atât, vicepremierul cabinetului Ponta, generalul de armată cu 4 stele, este un supravieţuitor prin guvernări şi apele politice tulburi ale ultimilor 13 ani. Are o relaţie personală cu Victor Ponta, căruia i-a năşit primul copil, pe Andrei. Celălalt naş al lui Victor Ponta, la botezul fiicei sale Irina, a fost George Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii. Oprea şi Maior sunt acum colaboratorii apropiaţi ai premierului. Între cei doi oameni de informaţii care îl gardează pe Victor Ponta există de asemenea o relaţie de colaborare strânsă. Vicepremierul Oprea are competenţe în Guvern în domeniul siguranţei naţionale. Din echipa sa face parte şi fostul procuror general al României, Ilie Botoş, fost şef al serviciului de informaţii al Armatei. Cu alte cuvinte, Oprea este interfaţa premierului în relaţiile cu serviciile. Numai că aceste servicii sunt încă sub comanda directă a preşedintelui Traian Băsescu. Lucru care nu îl dezavantajează deloc pe generalul Oprea. Dimpotrivă. Relaţia sa cu preşedintele Băsescu este de notorietate. Oprea este cel care a susţinut guvernele Boc şi Ungureanu începând cu 2010 prin vehicolul politic creat şi gândit de Traian Băsescu- UNPR. În 2010 Traian Băsescu i-a adunat pe toţi nemulţumiţii din PSD în frunte cu Gabi Oprea, Cristian Diaconescu actual consilier prezidenţial şi ex-ministrul Marian Sârbu şi le-a dat misiunea de a crea un grup parlamentar. Cu voturile “trădătorilor” de la UNPR, ţara a fost guvernată de PDL. La rândul lor, cei de la PSD au guvernat până la alegerile din decembrie 2012 tot cu voturile “trădătorilor”, pe principiul “iubesc trădarea, dar îi urăsc pe trădători”.

Acuzat din toate părţile că schimbă taberele în funcţie de interese, vicepremierul a introdus în limbajul politic dâmboviţean o nouă sintagma: “interes naţional”. Tot Oprea este suspectat că a fost una din garanţiile coabitării cu preşedintele Băsescu, alături de George Maior. Cu alte cuvinte, politica pe malul Dâmboviţei, să ne înţelegem: să fie bine, ca să nu fie rău! Rolul său în Guvern pare minor, influenţa sa în structurile speciale este acum mai mare ca niciodată. De fapt, dosarul lui Gabi Oprea este prima mare dovadă de reevaluare din partea preşedintelui: Oprea a fost înaintat în grad de preşedinte în 2009, anume general de armată cu 4 stele. Asta după ce Oprea şi-a dat demisia de onoare din funcţia de ministru de Interne pentru că a fost forţat să numească în funcţiile de conducere ale serviciului de informaţii din Minister personele controlate de senatorul penal Cătălin Voicu şi Marian Vanghelie. Duşmănia dintre Vanghelie şi Oprea poate fi subiect de film: în 2010 Oprea, dat afară din PSD de Vanghelie, s-a implicat personal ca Victor Ponta să câştige alegerile din PSD în faţa lui Mircea Geoană, susţinut de acelaşi Vanghelie. Apogeul reevaluării lui Gabi Oprea din partea lui Băsescu a fost prezenţa acestuia în Biroul Oval la întâlnirea dintre preşedinte României şi Barack Obama.

Cât a fost la guvernare alături de PDL, Gabi Oprea nu a uitat sistemul din care a plecat- PSD- el a fost tot timpul ceea ce în limbaj de specialitate se numeşte “a cincea coloană”- cea infiltrată în spatele liniei inamicului. Acum, revenit la matcă, alături de USL la putere, Gabi Oprea îşi vede visul cu ochii- un super PSD aflat la nişte scoruri electorale neverosimile acum câţiva ani, Victor Ponta omul pe care l-a ajutat în carieră a ajuns “el lider maximo” şi toţi băieţii cu ochi albaştri din echipa au fost puşi în funcţii de unde apasă pe butoane şi conduc România. Rămâne de văzut cât de bine o să trăim în această nouă Republică născută din coabitarea băieţilor cu ochi albaştri. Oprea, din punctul meu de vedere, a reuşit să facă multe cu resurse politice puţine (gestionează totuşi un partid care nu contează electoral). Fostul ministru al Apărării din guvernarea PDL a reuşit să aducă Armata română la standardele NATO şi să compatibilizeze structurile de siguranţă naţională cu cele americane: aşa ne-am ales cu scutul anti rachetă şi cu un parteneriat strategic.

Pentru activitatea guvernamentală din ultimii 5 ani, Gabi Oprea primeşte nota 8 cu steluţa. Una mică ce-i drept, pentru că deja are 4 stele mari pe umeri…

Articole recomandate


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?