DOSAR DE POLITICIAN: Emilian Frâncu, primarul din Râmnicu-Vâlcea

DOSAR DE POLITICIAN Emilian Frâncu, primarul din Râmnicu-Vâlcea, mutând greşit...
DOSAR DE POLITICIAN Emilian Frâncu, primarul din Râmnicu-Vâlcea, mutând greşit... / FOTO: Mediafax

Adrian Năstase a ieşit din puşcărie şi lansează cărţi. Pe care le scrie tot el deşi criticii literari de la DNA nu cred în valoarea inovativă a producţiilor fostului premier. Probabil, cei de la DNA şi-au descoperit valenţe literar artistice, aşa cum şi Năstase şi-a descoperit o nouă dimensiune de guru. Adică de om care vorbeşte în sentinţe şi definiţii. Ultima maximă - marca Năstase - profund încărcată de adevăr, este următoarea: puşcăria este pentru oameni, nu pentru girafe. Lăsăm la o parte chestia cu girafele.

Într-adevăr, puşcăria este pentru oameni, au spus-o şi cei care au putrezit în închisorile comuniste, dar şi găinarii fericiţi că intră la pârnaie unde au o masă caldă şi un pat. Puşcăria este aşadar pentru oameni, semnificaţia profundă a acestui predicat este că nu trebuie să ne fie frică de puşcărie. Şi, mai ales, nu trebuie să ne fie ruşine. Asta pentru că, dacă până şi Adrian Năstase a executat un an, nu ar trebui să existe niciun român căruia să-i fie ruşine să intre la mititica.

Pentru că România a ajuns să fie un fel de templu păgân, în care muzica este produsă de zăngănitul cătuşelor ,putem spune că cea mai periculoasă meserie este aceea de primar. Primarii României sunt carnea de tun cea mai des servită de procurorii DNA. Ca primar stai pe un scaun şi şansele tale să primeşti un dosar penal în plex sunt de sută la sută. Nu există primar în România care să nu aibă cel puţin o plângere penală. Nebunii gravitează în jurul primăriei ca rechinii în jurul prăzii. Iei o foaie de hârtie, un pix, şi pac la procuratură. Sunt primari care adună sute de plângeri penale într-un an. Statistic, dacă ai un asemenea număr de plângeri, şansa să te alegi cu un dosar penal este de sută la sută. Aici intervin şi procurorii, pentru că şi ei trebuie să-şi justifice salariul şi trebuie să trimită nişte dosare în instanţă. Aşa e viaţa, cineva trebuie să între la pârnaie !

Adevărul este însă, dragii mei, că în România se fură. Iar furtul este apanajul celor care au funcţii. Cel mai uşor iei şpagă când eşti primar. Pentru că toţi banii primăriei stau în pixul tău, de la banii pentru hârtia igienică până la licitaţiile de milioane de euro. Ultima victimă a DNA este necunoscutul primar din Ramnicu Vâlcea, Emilian Frâncu. Potrivit anchetatorilor, primarul este suspectat de luare de mită, în cazul unei lucrări de construcţii, pentru o pasarelă în oraş. Mita ar fi fost dată de un arhitect din Bucuresti, care l-a şi turnat pe Frâncu la DNA. Şpaga ar fi fost de 20.000 de euro, cash, pentru un contract în valoare de 200 de mii de euro. Cam mult am spune noi, deoarece banii cash sunt mult mai scumpi decât contractele la care se plătesc taxe şi impozite. În dosar mai este cercetată şi directorea televiziunii locale Vâlcea 1, Aura Constantinov, cea care ar fi luat banii care urmau să ajungă ulterior la Emilian Frâncu. Cazul este aşadar unul simplu, de zi cu zi am spune noi. Săptămâna trecută Frâncu a fost arestat pentru 29 de zile.

Frâncu este preşedintele PNL Vâlcea şi a fost susţinut la candidatura de primar de anul trecut de europarlamentarul Norica Nicolai. Până să ajungă în politica mare, a fost acţionar ani în şir la o televiziune locală. În 2008 Emilian Frâncu a fost ales senator. La Râmnicu Vâlcea primăria pare lovită de un blestem DNA, Frâncu este al doilea primar acuzat de luare de mită, după ce Mircia Gutău a fost condamnat tot pentru această infracţiune la 3 ani şi jumătate de puşcărie în 2010, pentru o şpagă de 50 de mii de euro.

În timpul opoziţiei, televiziunea locală - la care senatorul Frâncu era acţionar minoritar împreună cu socrul său - a incheiat mai multe contracte publice, unul cu CET Govora, obţinut prin atribuire directă pe o perioadă de 12 luni, altele cu diverse primării din judeţul Vâlcea.

În concluzie, trebuie să recunoaştem că, în ultimii 7 ani, am văzut multe personaje publice băgate la puşcărie. Asta nu a speriat însă pe nimeni, iar corupţia nu a scăzut aşa cum ne învăţau băieţii spilcuţi de la Bruxelles şi Washington. Ei ne-au promis un fel de paradis în care vom trăi că în sânul lui Avraam dacă vom respecta legea şi vom fi cuminţi. De ce nu a dispărut corupţia? De ce nu trăim mai bine? Pentru simplu motiv că acestea nu au legătură una cu alta. Este şi acesta un alt mit al societăţii post industriale. Unii spun că, dacă nu ar exista corupţie şi economie neagră, România ar intra în colaps. În Statele Unite, economia neagră a ajuns la 2000 de miliarde şi creste sub privirile indulgente ale statului. Nici nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla atunci când, de frica dosarelor penale, niciun funcţionar, demnitar sau ales din administraţie nu va mai semna documente. Pe principiul, dacă nu semnezi, nu greşeşti…

Articole recomandate


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?