Documentar BBC: Comunitatea romă a ajuns de la căruță la Ferrari

 
Adi Minune
Adi Minune

România e din nou în atenţia presei din Marea Britanie după ce BBC a publicat un documentar numit Noii Regi ai Ţiganilor. Materialul îi are în prim-plan pe maneliştii Adrian Minune, Dan Bursuc şi Florin Salam, despre care englezii scriu că trăiesc precum sultanii şi câştigă zeci de mii de euro pe seară. 

Comunitatea romă s-a schimbat extraordinar de mult. Au ajuns de la căruţă la Ferrari, de la corturi la palate.

Aşa începe documentarul BBC despre manele şi vieţile luxoase ale cântăreţilor din România. Manelele sunt considerate o versiune gypsy a genului "rap gangsta". Versurile vorbesc despre bani, familie şi mafioţi, povestesc jurnaliştii englezi, care au rămas şocaţi de sumele de bani cu care sunt răsplătiţi muzicanţii. Documentarul, realizat de Liviu Tipuriţă îl prezintă pe Dan Bursuc drept omul care poate ridica sau doborî o carieră muzicală, dar şi drept un mentor pentru tineri prin şcoala sa de muzică. 


Totuşi, remarcă englezii, manelele sunt strâns legate de lumea interlopă, iar cei mai cunoscuţi cântăreţi au fost şi sunt protejaţii unor personaje periculoase, precum Fane Spoitoru și Nuţu Cămătaru. 


Documentarul arată însă că manelele i-au distrus pe cântăreţii de muzică tradiţională ţigănească, precum Fanfara Ciocârlia și Taraful de la Clejani. Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?