DNA: Traian Rițiu, fost director în cadrul ROMATSA, și-a recunoscut vina în dosarul de corupție

Direcția Națională Anticorupție (DNA) informează, printr-un comunicat, că Traian – Anton Rițiu, fost director în cadrul ROMATSA, și Petre Gabriel Dragomirescu, expert în cadrul Administrației, și-au recunoscut faptele în dosarul de corupție în care se cercetează infracțiuni de complicitate la dare de mită, respectiv luare de mită.Mai exact. Traian – Anton Rițiu, la data faptei director în cadrul Direcției Serviciilor de Navigație Aeriană Baia Mare (subordonată Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA RA București), este acuzat de săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de dare de mită,

Totodată, Petre Gabriel Dragomirescu, la data faptelor expert I în cadrul ROMATSA RA București - Administrația Centrală – Direcția tehnică – Serviciul investiții, este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și participație improprie sub forma instigării la infracțiunea de spălare de bani.

Astfel, procurorii arată în acordurile de recunoaștere a vinovăției că, în perioada 2013 – 2014, Traian – Anton Rițiu a dispus achiziționarea, prin atribuire directă, a unui număr de 16 lucrări de construcții (în valoare totală de 393.637 lei fără TVA), privind renovări și amenajări interioare în spațiile aparținând Direcției Serviciilor de Navigație Aeriană Baia Mare, lucrări care s-au realizat prin finanțare din bugetul ROMATSA Regia Autonomă București. Lucrările respective au fost atribuite către SC Mozigres Construct SRL Baia Mare, societate comercială administrată de către inculpații Vasile Pop și Mihai – Vasile Pop.

În acest context, în condițiile în care toate facturile erau aprobate de către Romatsa RA – Administrația Centrală, pentru buna derulare a contractelor și acceptarea unor situații de lucrări nereale, Petre Gabriel Dragomirescu a pretins și primit, în trei tranșe, de la cei doi oameni de afaceri suma totală de 49.200 lei.

În cazul primei tranșe de bani, în valoare de 12.000 lei, Petre Gabriel Dragomirescu a beneficiat de ajutorul directorului Traian – Anton Rițiu, care a transmis inculpaților Vasile Pop și Mihai – Vasile Pop cuantumul sumei de bani pretinsă cu titlu de mită și modalitatea de remitere a acesteia.

Pentru a disimula originea ilicită a sumei respective, Petre Gabriel Dragomirescu a instigat doi oameni de afaceri să creeze un circuit financiar și i-a determinat pe aceștia să întocmească documente contabile în acest sens.

“În prezența apărătorilor aleși, inculpații Rițiu Traian – Anton și Dragomirescu Petre Gabriel au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora”, se arată în comunicatul DNA.

Mai exact, aceștia vor fi condamnați la 1 an închisoare cu suspendare, respectiv 2 ani și 11 luni închisoare cu suspendare.

Totodată, procurorii au pus sechestru pe suma de 19.200 de lei, aparținând lui Petre Gabriel Dragomirescu.

 Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?