DNA, reacție DURĂ după Ordonanța lui Toader: Se va bloca activitatea anticorupție

 
DNA, reacție la OUG
DNA, reacție la OUG

Direcția Națională Anticorupție (DNA) reacționează extrem de dur după aprobarea în ședința de guvern de ieri a unei noi Ordonanțe de urgență care modifică legile justiției.

Interzicerea delegărilor in funcțiile de conducere va bloca activitatea Direcției Naționale Anticorupție, atrage atenția parchetul anticorupție într-un comunicat de presă (vezi mai jos).

DNA precizează că nu i-a fost comunicată nici în prezent o versiune oficială a actului normativ adoptat, observațiile fiind formulate pe baza textelor apărute în mass media.

Procurorii anticorupție atrag atenția că OUG-ul de ieri introduce posibilitatea eliberării din funcție a magistraților pentru neîndeplinirea condiției de bună reputație; "în lipsa unor garanții privind modul în care se poate exercita această atribuție de către secțiile CSM, se aduce atingere independenței magistraților, care pot fi supuși unor forme de presiune în acest mod", se spune în comunicatul DNA.

"COMUNICATUL DNA

Având în vedere proiectul ordonanței de urgență de modificare a celor trei legi ale Justiției, aprobate cu câteva luni în urmă de către Parlament, DNA își exprimă îngrijorarea atât cu privire la modalitatea pripită de adoptare a actului normativ, cât și cu privire la conținutul acestuia și atrage atenția asupra blocării activității.
Proiectul de act normativ nu a fost discutat cu reprezentanții magistraților, iar transmiterea spre avizarea CSM în aceeași zi în care ordonanța a fost adoptată de Guvern denotă o lipsă de preocupare pentru un dialog onest între puteri cu privire la prevederi de o importanță deosebită, care vor afecta semnificativ funcționarea autorității judecătorești.
Trebuie menționat că Direcției Naționale Anticorupție nu i-a fost comunicată nici în prezent o versiune oficială a actului normativ adoptat, observațiile fiind formulate pe baza textelor apărute în mass media.
Nu există nicio urgență și nicio situație extraordinară care să justifice adoptarea prin ordonanță de urgență a unor prevederi referitoare la eliberarea din funcție a magistraților. Singura urgență în acest sens ar putea fi constituită de intenția de a influența proceduri disciplinare în curs sau care urmează să fie exercitate, argument care nu poate fi acceptat.
În același sens, nu există nicio urgență referitoare la schimbarea modului de organizare a parchetelor.
Avizarea propunerilor de numire a procurorilor cu funcții de conducere va fi făcută de Plen și nu de către Secția de procurori din cadrul CSM, ca în prezent, ceea ce reprezintă o încălcare a principiului separării carierelor, consfințit de Parlament prin modificările recente aduse legilor justiției și însușit de Curtea Constituțională. Nu există nicio justificare pentru ca Guvernul să răstoarne un principiu stabilit de Parlament. Eliminarea condițiilor de vechime pentru numirea în funcții de conducere creează posibilitatea ca persoanele care vor îndeplini aceste atribuții să nu dețină experiența necesară exercitării corespunzătoare a atribuțiilor (modificarea art. 54 alin. 1 din Legea nr. 303/2004).

Interzicerea delegărilor in funcțiile de conducere va bloca activitatea Direcției Naționale Anticorupție și o va pune în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile legale, având în vedere că nu vor mai putea fi verificate rechizitoriile de către procurorii șefi secție și nu vor putea fi trași la răspundere autorii de fapte penale (introducerea art. 54 alin. (71) din Legea nr. 303/2004).
Concret, din data de 20 martie 2019, Secția de combatere a corupției și Secția judiciară din cadrul DNA rămân fără procurori șefi, prin expirarea delegărilor.
In mod real, indiferent ce procedura de numire ar fi parcursă, nu se poate finaliza până la data de 20 martie 2019.

Precizam că, între alte atribuții pe care le are, procurorul șef secție conduce și controlează activitatea întregului personal din cadrul secției, verifică rechizitoriile întocmite de procurorii din subordine (inclusiv cele întocmite de procurorii șefi ai serviciilor teritoriale, soluționează plângerile formulate împotriva măsurilor procesuale luate și a soluțiilor dispuse de procurori). In plus, procurorul sef al Secției judiciare sprijină pregătirea temeinică a procurorilor pentru ședințele de judecată și poate participa chiar acesta la judecarea cauzelor în care instanța a fost învestită de DNA prin rechizitoriu.
A fost introdusă posibilitatea eliberării din funcție a magistraților pentru neîndeplinirea condiției de bună reputație; în lipsa unor garanții privind modul în care se poate exercita această atribuție de către secțiile CSM, se aduce atingere independenței magistraților, care pot fi supuși unor forme de presiune în acest mod (Modificarea art. 65 alin. 1 lit. i din Legea nr. 303/2004)".

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
vlad
21 Feb 07:48
DNA este o structura buna in principiu, analizeaza activitatile de coruptie ale politicienilor si functionarilor publici in general infiintat initial sub numele PNA de catre guvernul Nastase. Toate bune si frumoase pana cand sub influenta aburilor de Chivas Regal, Basescu s-a gandit sa aduca la conducerea institutiei un no name fara experienta dar usor de manevrat si a dat-o pe mana lui Coldea s-o invete smenurile ulterioare. a fost suficient pentru Kovesi sa distruga credibilitatea DNA prin formarea echipelor operative de la Ploiesti, Brasov, Sibiu si Alba, si folosirea lor in scop de paradeala. din momentul asta DNA nu mai valoreaza nici o ceapa degerata cu toti procurorii din cadrul institutiei, care, vreti nu vreti vor fi asociati cu numele Kovesi toata viata lor. sa nu mai vorbim de pramatia Macovei. babaciunea sorosista are de dat socoteala la greu pentru ce a facut in parchete eliminand toti oamenii care nu erau cu ea si punand pe functii slugi efectiv. e greu pentru DNA sa-si revina dupa Macovei si Kovesi.
Răspunde
0 0
Desfinâăm DNA,ramâne parcetul bre,ca de-aia l-am inființat.
20 Feb 14:12
Dle Bican,statele care nu au DNA au liber la furat ?Sau glumiti sa mă speriati cu gogorita corupție la dl Ponta si dl Laios Orban? Eu zic de mult ca DNA este o terminatie a UE ,servicii,CIA,ca noi am avut parchete și ianinte de a deveni corupti !
Răspunde
0 0
bican
20 Feb 13:51
Asta e scopul ordonamntei ; desfiintarea DNA si liber la furat
Răspunde
0 0
stefan
20 Feb 12:54
Da, dar care este practica europeana, adica care este rolul min. de Justitie, nu cumva min. de Justitie trebuie sa fie o personalitate independenta numita de presedinte si nu de un partid politic. Se stie ca in tarile din Est se continua practica comunista, de ce UE nu clarifica situatiaatata timp cat a admis aceste tari, respectiv sa-le impuna clar practica judiciara obisnuita in tarile lor!. Asa ca ne lamentam la infinit, care este mai destept prof. Toader sau alti occidentali. De asemenea, care este rolul presedintelui, de ce nu poate demite parlamentul, de ce trebuie sa existe o CCR care sa inventeze tot felul de chichite practic modificand Constitutia fara referendum?
Răspunde
0 0
Jan
20 Feb 12:39
Asteptati ! Ordonanta inca se scrie la moscova !
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?