Dispar plajele sălbatice din România? Ce pregătesc autorităţile

 
Cele mai frumoase plaje din România: Plaja Vadu
Cele mai frumoase plaje din România: Plaja Vadu

Unele dintre plajele cele mai frumoase și sălbatice din România, cele din Sulina, Vadu, Corbu și Sfântu Gheorghe, s-ar putea schimba la față de anul acesta, deoarece conducerea Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD) intenționează să reglementeze activitățile economice care au loc în aceste zone.

„Oricum vin turiști și trebuie să ne gândim la o reglementare a acestei activități. Zonele pe care în momentul de față se mai practică activitatea aceasta de plajă sunt antropizate, în sensul în care nu mai sunt plante pe ele, nu sunt dune de nisip... Haideți să punem reguli și să stabilim foarte clar ce ai voie să faci acolo și ce nu ai voie să faci și cum ai voie să faci. Poate în felul acesta reușim să ne apărăm mai bine interesele noastre, ale rezervației”, a declarat Lucian Eduard Simion, guvernatorul RBDD, conform romanialibera.ro.

Acesta a explicat că în maximum două, administația Rezervației va realiza un studiu de impact, prin care se dorește verificarea suprafeței optime pe care se poate face plajă fără a deteriora zona de ecosistem. Vor fi cu siguranță suprafețe mici, de ordinul a 100 sau 300 de metri liniari, în niciun caz zeci de hectare. Guvernatorul a fost clar: ”Nu discutăm de construcții. Se va pune o umbrelă, se va vinde apă plată, se pun niște toalete ecologice. Vor fi asigurate niște condiții minime de gestionare a deșeurilor, cineva își va asuma cheltuirea unor bani. Până în momentul de față avem noroc de înțelegerea și cooperarea administrațiilor locale. Primăriile fac curat, dar ne-am întrebat vreodată cum și în ce fel justifică treaba asta? Discutăm de niște reguli pe care trebuie să ni le asumăm și trebuie să stabilim foarte clar niște condiții. Activitatea care se va desfășura acolo o vom gestiona în parteneriat cu primăriile... Ideea e să ajungem într-un parteneriat, nu să concesionăm, Doamne ferește, unor particulari”, a precizat Lucian Eduard Simion.


În zonele respective, atunci când se va desfășura o activitate, se va elibera o autorizație de mediu, în care vor fi stipulate condiții clare, inclusiv cât timp poate fi amplasat un șezlong. ”În momentul de față nu avem reguli, avem o alergătură permanentă, noi împotriva turiștilor, turiștii împotriva noastră. Nu reușim, noi, pe de o parte, să ne facem înțeleși în fața lor, ei, pe de altă parte, nu înțeleg de ce nu sunt lăsați acolo”, a precizat guvernatorul RBDD.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?