Barna: Premierul și ministrul Justiției spun că nu dau OUG pe amnistie și grațiere pentru moment

 

Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Justiției Tudorel Toader au discutat, vineri, cu reprezentanții USR despre ordonanța de urgență pentru modificarea Codurilor penale. Dăncilă și Toader i-ar fi asigurat pe membrii USR că nu au în lucru în acest moment o OUG pe amnistie și grațiere. 

Președintele USR, Dan Barna, și deputatul Stelian Ion au discutat vineri, la Palatul Victoria, cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, despre ordonanța de urgență pentru modificarea Codurilor penale, anunțată de conducerea PSD la începutul acestei săptămâni.

Barna a declarat după întâlnire că i-a transmis premierului Viorica Dăncilă că emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea Codurilor penal şi de procedură penală ar crea în România o criză socială fără precedent, care ar acoperi cu totul perspectiva preluării Preşedinţiei ţării noastre la Consiliului UE.

"A fost o discuţie consistentă, am stat aproximativ 80 de minute (...) şi am avut ocazia ca în această întâlnire să-i transmitem direct doamnei premier al României (...) punctul de vedere al USR, conform căruia, în acest moment, emiterea unei ordonanţe pe justiţie ar crea în România criză de percepţie şi o criză socială fără precedent, care ar acoperi cu totul perspectiva preluării Preşedinţiei, pentru că discuţia a fost undeva între aceste două elemente. Tema a fost evident cea pe justiţie, dar, în egală măsură, am accentuat şi acest element important - România va prelua în câteva zile cea mai prestigioasă poziţie de politică externă pe care statul nostru a avut-o de la Principatele lui Alexandru Ioan Cuza până acum. Şi din această perspectivă, o ordonanţă de urgenţă considerăm că ar crea o vulnerabilitate de mesaj, care pe perioada Preşedinţiei va fi permanent adusă în discuţie", a afirmat Barna într-o conferinţă de presă.

Dăncilă nu are în lucru o ordonanță privind amnistia și grațierea

Liderul USR Dan Barna a relatat vineri că premierul Viorica Dăncilă și ministrul Justiției, Tudorel Toader, au fost "foarte fermi" în discuția avută la Palatul Victoria că, pentru moment, nu au în lucru și nu intenționează să dea o ordonanță de urgență privind amnistia și grațiere.

"Au fost foarte fermi ca nu intenționează și nu au in discuție în acest moment. Au repetat de câteva ori. Ambii au spus foarte clar că nu există așa ceva în dezbatere, nu lucrează la asta pentru moment. Am încercat să aflăm un termen, bineînțeles că nu aflat", a declarat Barna.

Guvernul a fost mult mai reținut în declarațiile ulterioare. ”Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a subliniat faptul că este în lucru la Ministerul Justiției un proiect de act normativ care are în vedere punerea în acord a legislației cu deciziile Curții Constituționale și transpunerea unor directive europene pentru care România riscă procedura de infringement. Primul-ministru a adăugat că va ține cont de toate propunerile constructive, astfel încât legislația națională să fie în acord cu reglementările europene și cu Constituția României”, a precizat un comunicat oficial al Executivului.

Avertismentul lui Iohannis, explicația lui Toader

Klaus Iohannis a declarat joi la Bruxelles, referitor la anunțul privind o Ordonanță de Urgență pentru modificarea codurilor penale, că ”Guvernul nu poate legifera prin OUG pe o speță care e în procedură uzuală în Parlament”.

”Pur și simplu nu se poate, există practica Curții Constituționale care a spus că e neconstituțională o astfel de practică”, a mai spus președintele Iohannis.

Turorel Toader a afirmat, joi, despre Ordonanța de Urgență pe Codurile Penale, că proiectul nu va înlocui codurile, ci modificări la ceea ce este în vigoare și va rămâne în vigoare.

”Dacă va fi o Ordonanță va fi cu trei elemenete, două parți cu trei elemente. I. Modificări la Codul Penal și II. Modificări la Codul de Procedură Penală. Aceste modificări vizează câte trei elemente: modificări privind deciziile CCR, transpunerea unor directive și preluarea unora dintre soluțiile legislative declarate constituționale”, a spus Tudorel Toader

Întrebat care este urgența acestor modificări astfel încât să fie justificată, ministrul Justiției a spus: ”Urgența era de anul trecut”.

Acesta a mai spus că Ordonanța se analizează. ”Întrebarea dumneavoastră nu produce efecte. Dacă elaborăm un draft, nu produce efecte, noi la minister putem elebora un draft, dar nu este decizia noastră dacă el este sau nu promovat”, a spus Tudorel Toader.

”Unii spun ce știu, alții știu ce spun”, a completat el.

"Era undeva în vara lui 2010 când Parlamentul elaborase proiectul de lege pentru noua lege a Educaţiei, trecuse de Camera Deputaţilor şi urma votul final la Senat. În momentul acela, Guvernul a venit şi a elaborat un proiect de lege propriu pe care l-a promovat, Curtea a spus că nu poate Guvernul să preia de la legiuitori un act normativ aflat în adoptare finală. Astăzi, dacă vorbim de OUG pe coduri penale, Guvernul nu va veni să înlocuiască cele două cpduri cu alte coduri, cum era atunci când legea Parlamentului era înlocuită cu OUG Guvernului. De data asta, Guvernul, dacă va veni, nu va veni să înlocuiască acet Cod Penal cu altul, va veni cu modificări la ceea ce este în vigoare şi va rămâne în vigoare", a declarat Tudorel Toader.

”Guvernul nu va veni să înlocuiască cele două coduri cu altele, va veni cu modificări la ceea ce este în vigoare și va rămâne în vigoare”, a mai spus ministrul Justiției.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
vlad
15 Dec 00:07
asta cu amnistia e o cacialma menita sa distraga atentia de la problemele reale. unii nu s-au prins inca. de 2 ani intreaba daca se da amnistia si alde Dragnea tot de 2 ani zic ca nu. mari imbecili. rontaie tot poporul la prostia asta inca 2 ani iar ei pe la spate ascund diverse belele.
Răspunde
0 0
Sa fie amnistiati doar infractorii făcuti,nu cei reali
15 Dec 04:53
8 Blogerul care scrie de amnistie ,gândeste politic.Ce are,domnule, cu dl Presedinte,ca presa zice că și domnia sa are dosare, vă luați după presă,misei,măcar dl Dragnea e făcut penal pe baze politice,voia sa mergă lumea la vot ?Si apoi,dacă se va da o gratiere,dl presedinte va fi elibert de critici ,va fi mai liber în acțiuni ,nemi fiind santajat de păine și cuțit,si va accepta sa fie judecat pe baza de probe europene,nu pe inregistrari si banuiala legitimă.Acum vedeti de ce nu vor unii gratiere si modificări de codul penal ?Ar pierde santajul ,sau mă rog,mijlocul de șantaj,ca numai Dumnezeu e vesnic,functiile sunt trecătore si dna Koveshy cercetată.De-aia nu mai bine lăsam politica cu politica ,si penalii cu penalii,că pe ăstia din urmă orcând un stat de drept ii poate crea sau aburi.
0 0
Si UE,ce zice ,bravo hashtagi!
14 Dec 16:06
Dl ministru explică si hastagii nu ințeleg.Asta insemna ca se pierde timpul,Codurile se modifică pentru ca sunt prevederi nrconstitionale sau contrare directiviei UE,si hastagii afirma,„ce daca nu se respectăconstituia,codurile trebuie sa ramana asa cum le-a dorit kgb ,DlPonta si CIA”.Scopul scuză mijloacele ,vrem or consttuție or necoruptie.Dacă preseidntele incalcă constituția guvernul nu are acesta menire,si dl ministru trebuie să isi faca datoria.Vrea guvernul sa tina sema de constitutie ,bine,vrea sa tina sema de USR,ca recomandarile UE nu sunt cuprinse in MCV.
Răspunde
0 0
luci
14 Dec 14:33
E daca n-a creat nimic cand a dat Pruna,nu o sa creeze nimic,nici acum.
Răspunde
0 0
anonimul
14 Dec 13:36
Vor sa profite infractorii sfatuiti de Toader cel bubos de plecarea Presedintelui la conferinta si sa-și faca ,,pohta ce pohtesc ,, . Adica sa obtina exonerarea de raspundere pentru hotii, coruptie si jefuirea tarii. Veorica, s-a si apucat sa execute rapid ce ii dicteaza de dupa usi inchise infractorul Dragnea. Mai nou, Veorica crede ca e de bon ton sa ce face si ce spune dar limbajul de lemn, alura de țață si ,,echipamentul,, o tradeaza ca urmasa a activistelor de la Ana Pauker incoace.
Doamne ce gretosi pot sa fie !
Răspunde
0 0
Ce se vede,e doar satisfactia ca USR se ingrijeste de constitutie,ca de directive nu le pasa
14 Dec 16:05
2 Dl ministru explică si hastagii nu ințeleg.Asta insemna ca se pierde timpul,Codurile se modifică pentru ca sunt prevederi nrconstitionale sau contrare directiviei UE,si hastagii afirma,„ce daca nu se respectăconstituia,codurile trebuie sa ramana asa cum le-a dorit kgb ,DlPonta si CIA”.Scopul scuză mijloacele ,vrem or consttuție or necoruptie.Dacă preseidntele incalcă constituția guvernul nu are acesta menire,si dl ministru trebuie să isi faca datoria.Vrea guvernul sa tina sema de constitutie ,bine,vrea sa tina sema de USR,ca recomandarile UE nu sunt cuprinse in MCV.
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?