"Dinică nu este repetabil", spun oamenii de cultură ai României

 
Foto: NewsIN
Foto: NewsIN
Prietenii şi oamenii de cultură din România deplâng dispariţia maestrului Gheorghe Dinică. Prietenii spun că nu îşi pot imagina viaţa fără Dinică şi că talentul său este irepetabil.

Actorul Florin Zamfirescu a declarat că este şocat de vestea morţii actorului Gheorghe Dinică şi că este consternat de ceea ce s-a întâmplat, cu toate că boala pe care o avea, îi pregătisem cumva.

Florin Zamfirescu: Avea o tandreţe, care m-a făcut să mă leg de Dinică pe viaţă

Acesta a adăugat că dacă Dinică se năştea într-o altă cultură şi altă limbă, lucrurile ar fi stat atfel. "Dispare o generaţie de mari actori, dar sunt convins că vor mai veni şi altele. Dinică a fost cel mai mare actor de film din toate timpurile, a fost un artist unic. Dinică nu este repetabil", a completat Zamfirescu.

Dan Piţa: Dinică un actor pe care nu îl va putea egala nimeni

"Aproape că nu îmi pot imagina viaţa fără Gigi Dinică, acest extraordinar pireten, om şi artist", spune regizorul Dan Piţa. "Moartea maestrului Dinică ne lasă tuturor un mare gol, pe care nimeni nu îl va putea umple", a mai spus Dan Piţa.

Vorbind încă la timpul prezent despre Gheorghe Dinică, Dan Piţa spune că acesta "este un fenomen artistic, cultural şi uman pe care ţara îl pierde. Este un actor pe care nu îl va putea egala nimeni. În lunga lui carieră a făcut roluri memorabile de teatru sau film. Era un prieten desăvârşit, un om bun, iar pierderea lui lasă un gol în sufletele noastre, în viaţa noastră de zi cu zi".

Mihai Tatulici:  Dacă Dinică ar fi jucat la Hollywood, ar fi devenit un mare artist al lumii

"În cazurile astea nu te împaci cu sfârşitul omului, nu este normal ca omul Dinică să dispară. Mi-a plăcut pentru că era firesc, avea o plăcere diabolică să te laude cu prietenie, cu tandreţe. Asemenea mari personalităţi au nenorocul de a se fi născut în România, să joace în teatre modeste. Dacă ar fi jucat la Hollywood, ar fi devenit un mare artist al lumii", a declarat Tatulici.

Draga Olteanu Matei: Gigi trăieşte! Gigi este mare! Gigi este viu! Gigi este adevărat!


"Este actorul cu care am jucat cele mai multe roluri în cinematografie. A fost unul din fraţii cei mai apropiaţi, la fel cum a fost şi Amza. Gigi trăieşte! Gigi este mare! Gigi este viu! Gigi este adevărat! În speranţa că ne vom întâlni dincolo, poate că mai avem puţină tărie în noi, aş vrea ca ţărâna să nu fie grea asupra acestui imens actor al ţării noastre. Îi doresc soţiei sale multă tărie", a spus Draga Olteanu Matei.  

Dorel Vişan:  A mai dispărut un mare spirit al românilor

"A mai dispărut un mare spirit al românilor şi au mai dispărut câţiva. Nu învăţăm nimic din viaţa şi experienţa lor, din mesajele pe care le-au trimis aceşti oameni pentru neamul românesc. Nu rămâne nimic după noi", a spus Dorel Vişan.

Marin Moraru: Odată cu Gheorghe Dinică, o parte din mine a murit

Marin Moraru a declarat că odată cu moartea lui Dinică a murit şi o parte din el. "Este o veste îngrozitoare. A făcut parte foarte mult timp din viaţa mea. Se confundă cu mine aproape. Odată cu el, o parte din mine a murit".

Florin Piersic: A fost un actor excepţional, un artist fără pereche

"Nu se poate, nu-mi vine să cred, nu vreau să cred! Nu se poate să deschid telefonul şi de  fiecare dată aproape în ultimele luni ale anului acesta am primit numai veşti din astea. Legătura mea cu Gigi Dinică a fost extraordinară. Era plin de haz un haz închis dar avea atâta umor, era nemaipomenit! A fost un actor excepţional, un artist fără pereche."

Răzvan Theodorescu: Dinică rămâne în mitologia teatrului românesc

"Dinică rămâne în mitologia teatrului românesc. Am sperat că se va produce o minune, însă minunea nu mai este printre noi, este printre cei mari de dincolo", a declarat Răzvan Theodorescu.

Nelu Ploieşteanu: Sunt distrus de moartea domnului Dinică

"Sunt distrus, nici nu mai ştiu să mai vorbesc. Am lucrat la trei albume cu el. Am avut  şansa să-l cunosc. Ţara noastră a pierdut un mare om, eu am pierdut un mare şi bun  prieten. Cuvintele sunt de prisos. Am avut onoarea şi şansa să-l cunosc, să colaborez cu  dumnealui. Sunt distrus de moartea domnului Dinică."

Claudiu Bleonţ: Maestrul Dinică rămâne un model a ceea ce înseamnă să fii român

Gheorghe Dinică a fost şi rămâne un model cultural, nu doar unul dintre marii actori pe care România i-a avut, iar pierderea lui este una a noastră, a tuturor, spune actorul Claudiu Bleonţ.

"Pentru mine, maestrul Dinică a fost şi rămâne o calitate de a trăi şi de a fi român. A fost mai mult decât un actor, felul lui de a fi era o binefacere a acestui spaţiu de cultură şi civilizaţie. Dumneazu să-l odihnească", apune, cu regretul simţindu-i-se în glas actorul Claudiu Bleonţ.

Florin Călinescu: Cred că Dinică intră într-o altă producţie, cred că este în continuare la filmări şi repetă...

"Nu ştiu de ce trebuie să vorbi despre Gheorghe Dinică ca şi cum a fost. Sincer nu cred în  cazul nostru, al actorilor, despre această dispariţie, acum a trăit, acum a murit. Slavă  Domnului, cred că se intră într-o altă producţie, cred că este în continuare la filmări şi repetă... Vă daţi seama ce listă şi ce casting. Eu nu înţeleg pur şi simplu ce se întâmplă,  n-am cum să înţeleg. Pentru mine nu poate fi vorba de dispariţia lui Gheorghe Dinică şi a  nimănui din meseria asta. Am avut o prietenie deosebită cu Gheorghe Dinică."

Mircea Albulescu: De astăzi, chipul actorului român va rămâne desfigurat o foarte bună bucată de vreme

"De astăzi, chipul actorului român va rămâne desfigurat o foarte bună bucată de vreme, de astăzi, sufletul spectatorului român va căuta în toate amintirile sale despre Dinica. De astăzi, Dumnezeu să-i hărăzească bine meritata odihnă veşnică", Mircea Albulescu.

Ileana Stana Ionescu: Este o lovitură năpraznică, care vine după in şir de alte lovituri năpraznice

"Este o lovitură năpraznică, care vine după in şir de alte lovituri năpraznice. Ne despărţim de un mare actor, de un minunat coleg, de un bun prieten şi tot ce pot să spun în aceste clipe cumplite este că mă rog, dacă există o altă lume în care el acum va sălăşlui, să fie odihnit acolo şi să aibă, după inima şi sufletul lui tot ce n-a apucat să guste din această viaţă. Dumnezeu să-l odihnească!"

Marcel Iureş: Mi-e foarte greu să zic vorbe "Am râs mult împreună. Am şi lucrat multişor împreună. A fost norocul meu." 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?