
Serviciul Român de Informații (SRI) ştia despre faptele lui Lucian Onea şi ale lui Mircea Negulescu de la „unitatea de elită", DNA-Ploieşti, însă informațiile au ajuns la fostul prim-adjunct, Florian Coldea, scrie Evz.ro.
Detaliul apare în Ordonanța prin care Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a solicitat arestarea preventivă a celor doi, respinsă de CSM.
Fostul şef al DNA Ploieşti, Lucian Onea, a fost revocat, ieri, din funcția de procuror, printr-o decizie a CSM, după ce el şi Mircea Negulescu, zis „Portocală", au scăpat ca prin urechile acului de arestarea preventivă la cererea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).
În ordonanța prin care SIIJ a cerut arestarea preventivă a procurorilor suspendați Onea şi Negulescu, obținută de luju.ro, este descris modul în care aceştia acționau, manipulau probe sau mărturii sau îşi exercitau funcția cu reacredință.
În unele situații, informațiile pe care cei doi le obțineau ca procurori nu erau folosite în scopul documentării unei activități infracționale sau pentru a aflarea adevărului într-o speță penală, ci erau folosite ca „monedă de schimb" pentru a face sau a desface „ițele" puterii în județul Prahova, scrie Evz. Miza celor doi ar fi fost inculparea lui Sebastian Ghiță pentru intervenții la vârful Poliției şi Parchetului Prahova, însă din documentul citat reiese că tocmai Lucian Onea şi Mircea Negulescu se ocupau cu aşa ceva.
- VIDEO | Becali l-a desființat după meciul cu Chiajna: „Dă-ți demisia, tată!” MM Stoica a luat foc și el
- După atacul la BNR, senatorul Daniel Zamfir vrea să dinamiteze o altă instituție incomodă
- Un nou respiro pentru Dragnea. Dosarul "Bombonica", amânat pentru 18 martie
- De ce este România astfel? Cazul Kovesi din perspectiva imposturii
Citește și...
Potrivit ordonanței citate, un şef al Poliției Locale, Cristinel Toader a fost „băgat între coperți" de procurorul Mircea Negulescu, după ce a refuzat să îi facă jocurile, dar acesta a făcut o plângere la SRI.
„Persoana vătămată (n.r. – Cristinel Toader) a indicat că a avut o discuție cum martorul Iancu Sabin, la acel moment director al Direcției Județene Prahova a SRI, discuție cu prilejul căreia l-a informat despre practicile procurorului Negulescu Mircea", se arată în Ordonanță.
În afara discuției cu SRI, Toader a informat CSM, Inspecția Judiciară, Parchetul General şi Senatul cu privire la abuzuri, fără niciun rezultat: a fost arestat preventiv, apoi plasat în arest la domiciliu.
Din Ordonanță reiese că în afară de şeful local al SRI, Sabin Iancu, un alt ofițer al Serviciului a fost implicat dosar: este vorba de Daniel Florea, care l-ar fi susținut pe şi el Toader pentru a-i face plângeri lui „Portocală".
De la cei vizați, în frunte cu ofițerul SRI Daniel Florea, au fost ridicate documente. Ulterior, s-a dovedit că înscrisurile şi, în general, perchezițiile nu au dus la niciun rezultat. Totuşi, totul a fost trimis către cineva care a beneficiat de aceste informații. Ordonanța nu spune în ce fel au fost folosite informațiile, nici numele celui care a intrat în posesia lor, însă din toate indiciile rezultă că „omul din umbră" este Florian Coldea:
„Cu prilejul efectuării acestor precheziții domiciliare, de la locuințele martorilor au fost ridicate înscrisuri care au fost trimise Serviciului Român de Informații – Cabinet prim adjunct prin adresa 150/P/2014 din 07.03.2016 (n.r. – la datele menționate prim-adjunctul SRI era generalul Florian Coldea)".
Citeşte totul despre: florian coldea, SRI
Adaugă părerea ta
Comentarii existente