Deutsche Welle: De ce a desemnat-o de fapt Iohannis pe Dăncilă în funcția de premier

Klaus Iohannis a mai dat PSD încă o șansă
Klaus Iohannis a mai dat PSD încă o șansă

”Problema de fond este că, exceptând subiectul justiției, opoziția nu a propus nicio alternativă de natură să merite prețul unei crize politice. Asta este marea dificultate. Nu există pe piața politică românească niciun proiect de natură să schimbe cursul și să facă, de pildă, România mai asemănătoare celorlalte țări ieșite din comunism”, observă un editorial al Deutsche Welle, care încearcă să explice decizia președintelui Klaus Iohannis privind desemnarea Vioricăi Dăncilă în funcția de premier.”Asistăm la replici neașteptat de abrazive din partea opoziției. USR l-a criticat pe președintele Klaus Iohannis cam în aceiași termeni în care îl critica Monica Macovei înaintea primului tur de scrutin din 2014. Dar președintele avea de ales între o criză politică prelungită, cu costurile economice pe care le-a evocat, de altfel, în declarația de marti, și continuarea unei evoluții economice relativ bune, chiar cu prețul compromisului cu PSD.

E adevărat că și situația economiei este obiectul unei polemici aprinse, dar în economie stabilitatea politică contează uneori mai mult decât o intervenție guvernamentală ”bună”. În orice caz, președintele s-a prezentat pe sine de la bun început ca ”un pragmatic” și nu e chiar de mirare că a ales o rezolvare rapidă cu garanția, probabil, că PSD va respecta angajamentele luate.

Problema de fond este că, exceptând subiectul justiției, opoziția nu a propus nicio alternativă de natură să merite prețul unei crize politice. Asta este marea dificultate. Nu există pe piața politică românească niciun proiect de natură să schimbe cursul și să facă, de pildă, România mai asemănătoare celorlalte țări ieșite din comunism. Căci, dacă lărgim puțin cadrul și ne uităm la evoluția Ungariei sau Poloniei, observăm că aceste țări, în ciuda disputelor ideologice cu Comisia de la Bruxelles, își consolidează apropierea ”structurală” de Germania prin politici economice bine conduse”, scrie Horațiu Pepine pentru Deutsche Welle.

Klaus Iohannis a anunţat miercuri că dă încă o şansă PSD-ALDE şi acceptă nominalizarea Vioricăi Dăncilă pentru funcţia de premier.

Drept urmare, preşedintele Iohannis a desemnat pentru funcţia de premier propunerea PSD ALDE, în persoana Vioricăi Dăncilă. Iohannis a transmis însă şi un avertisment pentru PSD.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?