Detaliul neștiut despre muzică. Ce fac agențiile de spionaj cu unele melodii

 

Genul muzical trance, muzică electronică derivată din techno, poate reprezenta modalitatea de transmitere a unor mesaje criptate. Este concluzia unui cercetător de la Universitatea de tehnologie din Varșovia, care susține că a reușit să dezvolte o tehnică prin care poate transmite mesaje secrete cu ajutorul melodiilor genului muzical trance.Krzysztof Szczypiorski de la Universitatea de Tehnologie din Polonia susține că este vorba despre o nouă formă de criptare denumită ''StegIbiza'', prin care sunt ascunse mesaje secrete în acest gen muzical. Ascunderea mesajelor secrete într-o compoziție muzicală nu reprezintă o noutate, oamenii folosind tehnica steganografiei încă din secolul al XVI-lea, când călugărul benedictin Johannes Trithemius a ascuns lucrarea sa despre criptografie într-o carte despre magie. De atunci disciplina a evoluat iar cercetătorii domeniului își codează mesajele în compozițiile muzicale digitale, conform agerpres.ro.

Cercetătorul polonez Szczypiorski a folosit fluctuațiile de ritm pentru a coda mesaje secrete într-un club de muzică dance din Ibiza, un gen muzical cu origini în insulele Baleare care este renumit pentru puterea sunetului. El folosește ritmul într-o modalitate similară codului Morse — crește ritmul pentru a obține punctul și reduce ritmul pentru a obține acea linie. Aceste modificări sunt apoi adăugate unui cântec cu ajutorul unui program de calculator similar spre exemplu Apple Logix X Pro și este folosit pentru pronunțarea cuvintelor.

Tehnica este atât de subtilă încât ascultătorii nu pot identifica schimbările ritmului, ascultând doar muzica propriu-zisă la petreceri. Când a testat metoda, Szczypiorski a descoperit că poate modifica ritmul cu 2% fără ca nici ascultătorii, nici chiar muzicienii cunoscători să nu poată realiza că au fost făcute modificări. Tehnica sa ''StegIbiza'' a fost numită astfel după originile mediteraneene ale genului muzical respectiv, a declarat Krzysztof Szczypiorski, pentru MIT Technological Review.

Krzysztof Szczypiorski a folosit piesele ''Miracle'' a trupei Queen, care are 92 de bătăi pe minut, ''So What'' a lui Miles Davis, cu 120 de bătăi pe minut, și ''Rhythm is a Dancer'' a lui Snap cu 130 de bătăi pe minut. Toate negativele melodiilor au fost pregătite, fără fragmentele de voce, și apoi au fost modificate în stilurile techno, hip-hop și trance cu ajutorul instrumentelor disponibile în programul Logic X Pro.

Apoi cercetătorul polonez a schimbat ritmul pentru a introduce mesajul ''Steganografia este dansator!''. A rugat apoi 20 de participanți la o petrecere, din care 10 lucrau în industria muzicală, să spună dacă observă diferențe în ritmul melodiilor și niciunul dintre cei prezenți nu a observat modificările făcute. Ulterior, el a sporit cu peste 3% modificările ritmului, iar jumătate dintre cei prezenți au început să observe modificările.

Cercetătorul polonez susține că este puțin probabil ca spionii agențiilor din lumea întreagă să folosească această metodă pentru a-și transmite unul altuia anumite mesaje, însă interpreții de muzică ar putea folosi metoda pentru a transmite anumite mesaje fanilor lor în melodiile pe care le lansează pe piață, notează technologyreview.com.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?