Descoperirea care ar putea schimba o întreagă industrie mondială

 

Cercetători de la Washington State University au creat un material înlocuitor pe bază de plante care este mai eficient în a oferi protecţie contra căldurii decât spuma de polistiren, un material popular folosit la fabricarea paharelor de cafea de unică folosinţă.

Noul studiu, ce a fost publicat în revista Carbohydrate Polymers, descrie acest nou tip de spumă, obţinută din celuloză, cel mai abundent material vegetal de pe Terra.

Oamenii de ştiinţă din lumea întreagă încearcă de mai mulţi ani să găsească un înlocuitor ecologic pentru spuma de polistiren, creată din ingrediente toxice derivate din petrol. Spuma de polistiren nu se degradează natural şi generează poluare prin ardere.


Totuşi, înlocuitorii pe bază de plante nu sunt de obicei la fel de rezistenţi, nu izolează la fel de bine şi se degradează la temperaturi ridicate şi în condiţii de umiditate.

Cercetătorii americani au creat un material alcătuit în procent de 75% din mici cristale de celuloză obţinută din rumeguş, la care au adăugat alcool polivinilic, un polimer care se combină cu cristalele de celuloză, făcând ca acea spumă să devină mai elastică, potrivit unui comunicat publicat joi de Universitatea de Stat din Washington.

O structură celulară uniformă ajută spuma să devină un bun agent de izolare şi, pentru prima dată, un material obţinut din plante a depăşit capacităţile de izolare termică furnizate de spuma de polistiren, potrivit autorilor studiului.

Noul material este de asemenea foarte uşor şi poate să suporte tensiuni de până la 200 de ori mai mari decât propria sa greutate înainte de a se deforma. Este biodegradabil şi atunci când arde nu emite cenuşă poluantă.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?