DESCOPERIRE uluitoare în Marea Neagră! Este intactă

 

Arheologii au descoperit în Marea Neagră cea mai veche epavă intactă a unui vas găsită vreodată în lume. Vasul grecesc a fost descoperit la o adâncime de aproximativ 1.800 de metri, în dreptul Bulgariei. Cercetătorii sunt de părere că lipsa oxigenului de la această adâncime a dus la conservarea excepțională a navei: nu doar carena s-a păstrat foarte bine, ci și catargul, cârma și băncile pentru vâslit.

„O navă care a supraviețuit intactă din Grecia clasică, la o adâncime de 2 kilometri, e ceva ce n-aș fi crezut niciodată posibil”, a declarat profesorul Jon Adams, cercetător principal în cadrul Proiectului de Aheologie Maritimă Marea Neagră (MAP).

Echipa de cercetători a anunțat că intenționează să lase vasul unde a fost descoperit. Însă o mică bucată a fost datată cu carbon la Universitatea Southampton, iar rezultatele au confirmat că este „cea mai veche epavă intactă descoperită vreodată în lume”, scrie The Guardian

În cadrul misiunii din ultimii 3 ani, echipa internațională de arheologi și oameni de știință a descoperit peste 60 de epave, de la vase romane la nave de secol XVII.

„Acolo se află vase care nu au fost văzute niciodată, ci doar în fresce sau în picturi”, a explicat și Edward Parker, directorul expediției.

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?