Descoperire uluitoare de la NASA: sistemul în care planetele încă se formează

 

Cercetătorii de la NASA au găsit un sistem în care planetele sunt încă în formare. Astfel au asistat, în premieră, la „nașterea” unei planete. Totuși, cum au găsit acest sistem spectaculos? Oamenii de știință de la NASA au găsit o soluție inedită pentru a putea explora prin câte moduri se poate forma o planetă și ce presupune fiecare etapă.


Mai exact, aceștia au studiat inelele populate de resturi, adică acele inele exterioare luminoase și subțiri, alcătuite din corpuri asemănătoare unei comete. De obicei, acestea variază în funcție de compoziție și temperaturi.

Astfel, au observat formarea unei plante în trei dintre aceste inele înguste dar dense, în timp ce se îmbinau între ele pe marginea sistemelor stelare.

„Aceste planete în curs de dezvoltare sunt fiecare, după cum se estimează din lumina reflectată de inele, de câteva ori mai mari decât Pământul”, a declarat Carey Lisse, specialist în astronomie la Universitatea Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL).

Sistemul Solar descoperit de NASA ar putea elucida multe mistere

Acest Sistem Solar numește HR 4796A și se află în constelația sudică Centaurus, care este un fel de formă neobișnuit de strânsă într-un sistem solar pentru sugari.

Iar cel mai interesant dintre aceste inele de formare a planetei este discul de resturi roșii ce înconjoară sistemul.

„Limitele înguste ale acestor inele sunt un puzzle grozav. De obicei, materialul se mișcă în fiecare direcție înainte ca un sistem exoplanetar să fie curățat și așezat, astfel încât corpurile planetare să treacă rar prin calea celuilalt, ca în sistemul nostru solar contemporan”, spune Lisse.

Cât despre culoarea roșie, Lisse explică că este rezultatul arsurii rămășițelor organice stâncoase de către cometele încinse. De regulă, un asemenea incident se produce atunci când inelul se aproprie prea mult de steaua sa.

„Cometele care se prăbușesc pe aceste suprafețe planetare crescânde vor da naștere unor nori uriași de praf de construcție. Singura soluție aparentă este că în aceste inele se reunesc mai multe mini-planete, iar aceste mici corpuri, cu viteze reduse de lovire, păstrează inelele în structuri înguste”, a mai declarat Lisse.

SursăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?