Descoperire spectaculoasă în largul Mării Negre. Oamenii de știință au rămas uimiți

 
epave antice
epave antice

Descoperire spectaculoasă în largul Mării Negre. Peste 40 de epave antice au fost găsite de o echipă de cercetători britanici. Navele au fost găsite la 1.800 de metri adâncime, cu ajutorul celui mai avansat echipament subacvatic din lume. Cercetătorii au avut la dispoziţie două vehicule manevrate de la distanţă pentru a analiza adâncul mării. Printre epave au fost găsite nave din timpul Imperiilor Bizantin şi Otoman, prin intermediul cărora experţii au aflat noi informaţii despre comunităţile de pe coasta Mării Negre.

În proiectul numit ,,Black Sea Maritime Archaeology Project (Marea Neagră MAP)'' au fost implicate echipe internaţionale conduse de Centrul Arheologic Marin din cadrul Universităţii Southampton.

Profesorul John Adams a declarat: ,,Am făcut eforturi enorme pentru a răspunde la o întrebare foarte dezbătută despre creşterea nivelului apei şi despre cât de rapid a afectat populaţia umană care trăia pe această extindere a coastei Bulgariei din Marea Neagră''.

,,Principalul scop al proiectului este realizarea observaţiilor geofizice pentru detectarea suprafeţelor îngropate pe fundul mării, de asemenea am prelevat probe din miezul acestora şi am încercat să le datăm pentru a recrea Marea Neagră preistorică'', a adăugat el.

Cercetătorii utilizează două vehicule manevrate de la distanţă pentru a analiza adâncul mării. Unul este optimizat pentru realizarea fotografiilor 3D, în timp ce al doilea, numit Surveyor Interceptor, se mişcă de două ori mai repede decât un vehicul obişnuit controlat de la distanţă, scrie ziarulnational.md.

De la începerea proiectului, Surveyor Interceptor a ajuns la adâncimea de 1.800 de metri, având o viteză de şase noduri, acesta a analizat până acum 1.250 de kilometri.

Printre epave sunt nave din timpul Imperiilor Bizantin şi Otoman, prin intermediul cărora experţii au aflat noi informaţii despre comunităţile de pe coasta Mării Negre.

,,Navele sunt conservate perfect datorită absenţei oxigenului din Marea Neagră de la o adâncime de peste 150 de metri. Utilizând camera 3D, am reuşit să realizăm imagini uimitoare'' a declarat profesorul.

 Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?