Descoperire INCREDIBILĂ: la ce folosea celebrul Colosseum din Roma

 
Colosseum, bloc de locuinţe
Colosseum, bloc de locuinţe
FOTO: http://www.destination360.com

Construit în anul 72 e.n., celebrul edificiu a rămas în istorie ca un loc asociat cu spectacolele sângeroase care le plăceau atât de mult romanilor: lupte la care participau gladiatori şi animale. Dar ce s-a întâmplat cu Colosseum-ul după căderea Imperiului Roman? Recent, arheologii care au efectuat săpături în incinta edificiului au descoperit cu suprindere că, timp de multe secole, acesta a fost folosit, pur şi simplu, ca un fel de „bloc de locuinţe”.

Începând din secolul al IX-lea şi până în 1349, când a fost avariat de un cutremur puternic, Colosseum-ul a fost, practic, un complex rezidenţial cu apartamente de închiriat.

Arheologii au descoperit ţevi de evacuare din teracotă, cioburi de vase ceramice, urme ale existenţei unor grajduri şi ateliere şi fundaţia unui zid care înconjura una dintre proprietăţi.

Călugării de la mânăstirea Santa Maria Nova, aflată în apropiere, ar fi avut în administrare clădirea, pentru o bucată de vreme, şi ar fi dat cu chirie diferite spaţii din incinta ei, pentru a servi drept locuinţe, cred cercetătorii.

În această perioadă, spaţiul din incinta amfiteatrului ar fi devenit o uriaşă curte interioară comună, unde se îngrămădeau oameni, animale şi lucruri gospodăreşti.

În secolul al XVI-lea, papa Sixt al IV-lea a încercat să transforme Colosseum-ul într-o fabrică de prelucrare a lânii, dar proiectul nu a durat prea mult.

În prezent, Colosseum-ul trece printr-un proces de restaurare, în cadrul unui proiect cu durata de trei ani, în valoare de 33 milioane USD.

Mai multe pe Descopera.ro.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Cine mai stie cum erau timpurile atunci?
05 Jul 19:07
Noroc ca romanii nu si-au construit Coloseumul in Romania, ca pana acum era daramat, iar in locul lui ar fi fost construit ori un complex rezidential fara autorizatie de constructie, ori un super-mall, unde ghertoii si pipitele, fauna obisnuita de mall, sa-si etaleze toaletele falsificate, luate din ..mall, la preturi triple fata de Dragonul Rosu, evident.

Poate ca incaperile alea erau camere unde gladiatorii mergeau si ei.. sa se ..spele dupa vreo lupta mai sangeroasa, de unde stiu ei ca erau locuinte? Nici apa nu se inventase pe timpul acela. (Da.. stiu! Aveau apeducte ..stiu!)
Răspunde
1 -1
mutulica
05 Jul 18:38
33 milioane? pai cu banii astia nuci macar nu asfalteaza in jurul Cazinoului cin Constanta.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?