Deputat UDMR: Tokes putea să fie un Gandhi al maghiarimii, dar a ales limuzinele şi politica

 
Deputat UDMR: Tokes putea să fie un Gandhi al maghiarimii, dar a ales limuzinele şi politica
Deputat UDMR: Tokes putea să fie un Gandhi al maghiarimii, dar a ales limuzinele şi politica

Deputatul UDMR de Bihor Szabo Odon spune că Laszlo Tokes a primit din partea UDMR mai multe şanse, pe care însă le-a ratat, şi că ar fi putut fi "un Gandhi al maghiarimii" dacă "ar fi umblat desculţ şi în haine albe", însă a ales "limuzinele şi politica".

Preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, a făcut, vineri, într-o conferinţă de presă, o trecere în revistă a activităţii lui Laszlo Tokes - care a anunţat, în aceeaşi zi, că va candida pentru un nou mandat în Parlamentul European -, afirmând că acesta "a ratat prea multe şanse pentru a mai primi altele” din partea Uniunii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Domnul Tokes este un om norocos şi a primit de la mulţi, multe şanse. Din păcate, cu nicio şansă nu a trăit cum ar fi trebuit. Nu suntem obligaţi nici moral, nici politic să îi mai dăm o şansă”, a spus Szabo.

Deputatul a arătat că fostul episcop "a reuşit să îşi desfiinţeze" capitalul de simpatie de care s-a bucurat după evenimentele din decembrie 1989, cu efecte negative atât pentru comunitatea maghiară, cât şi pentru cea română, deşi putea fi "un Gandhi al maghiarimii din Transilvania".

"În 1989 putea să devină un Gandhi al maghiarilor din România. Majoritatea română avea o stimă pentru pastorul Tokes din Timişoara. Dacă umbla desculţ şi în haine albe, atunci era un Gandhi pentru noi, şi făcea un serviciu atât românilor din România, cât şi nouă. A ales însă să umble cu limuzine şi a ales să facă politică”, a declarat Szabo.

Preşedintele executiv al UDMR Bihor a afirmat că o altă oportunitate a fost ratată de Tokes în 2007 când, trimis în Parlamentul European, "în loc să arate că se poate face şi un alt fel de politică”, s-a înscris în grupul Daniel Cohn Bendit, grup cu vederi de stânga.

În pofida acestui fapt, a spus deputatul bihorean, doi ani mai târziu UDMR i-a întins din nou mâna fostului episcop.

"În 2009, domnul Tokes a primit o nouă şansă de la UDMR. A candidat primul pe lista UMDR. Era încă membru cu puteri depline. În 2010 a făcut însă al treilea partid împotriva aceleiaşi formaţiuni care l-a pus pe listă. Acum e rândul să îi dea alţii o şansă!”, a spus Szabo Odon.

Laszlo Tokes, preşedinte al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Oradea, că va candida în România pentru un nou mandat în Parlamentul European, afirmând că va face acest lucru "la chemarea ţării", chiar dacă deocamdată "nu s-a stabilit" dacă va candida ca reprezentant al PPMT, al unor "organizaţii civice maghiare" sau ca independent.

Tokes a criticat UDMR, spunând că "acţionează nu în spiritul unităţii naţionale, ci în interesul unităţii de partid", adică nu doreşte o listă comună de candidaţi maghiari din Transilvania, în care să se regăsească şi reprezentanţii PPMT.
Laszlo Tokes a fost ales eurodeputat în urmă cu cinci ani, pe listele UDMR.

În noiembrie anul trecut, CRU al UDMR a adoptat regulamentul privind desemnarea candidaţilor la alegerile pentru Parlamentul European, secretarul general al Uniunii, Kovacs Peter, declarând atunci că posibilitatea ca Laszlo Tokes să fie pe listă este exclusă.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
4 -1
romanul
09 Feb 15:27
Vrea tokes sau ...NU !, traim in Romania, ii place sau nu !!!, asta e, el insa, este "divedit un dusman pe fata al Romaniei si romanilor, sa ... candideze ... in alta parte si ... la altii !!!.
Răspunde
7 -1
Catani
07 Feb 23:57
Daca insista si se straduieste, poate fi si un Aldo Moro.
Răspunde
6 -1
ca sa vezi !
08 Feb 10:18
2 Te referi la ultima parte a vietii ! Poate tot ai lui sa ia locul brigazilor rosii ......
8 -10
Gresit !
07 Feb 20:54
Ca sa fie un Gandhi al maghiarimii trebuia ca maghiarimea sa existe ,dar cum maghiarii ,acei nomazi mongoloizi (N3) au disparut demult fara a lasa urmasi ,ungurii de astazi sunt romani( in mare parte ) ,slavi ,germani maghiarizati ....asa ca putea fi un Gandhi al refacerii Daciei ,dar pentru ungaria nu poate fi dat un asa exemplu ,India este locuita de indieni inca din antichitate ,ungur este un termen modern ,relativ tarziu ,care vroia sa desemneze ca locuitorii de diferite natii in arealul ocupat se pot numi unguri ,dar fara pierderea identitatii etnice ,abia dupa 1876 incep o politica de maghiarizare a non maghiarilor .
Răspunde
16 -7
Voda Cumplitu
07 Feb 15:40
A ALES LIMUZINELE, FEMEILE SI CITEVA CRIME CARE SI ACUM SINT NEELUCIDATE !
Răspunde
8 -7
Voda Cumplitu
07 Feb 16:45
5 MINUS DE DOUA ORI,... EXACT DOUA CRIME NEELUCIDATE !
;-)
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?