Denunț penal împotriva autorităților norvegiene. Pavelescu: "Lucrurile sunt extrem de grave"

 

Președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu, a anunțat, marți, în cadrul unei intervenții telefonice în emisiunea "Deschide Lumea", la Realitatea TV, că a inițiat două demersuri, în numele partidului pe care îl conduce, pentru a-i recupera pe copiii familiei Bodnariu, luați de serviciile sociale norvegiene.  

"Am depus la Parchetul General un denunț penal împotriva autorităților norvegiene pentru săvârșirea infracțiunilor de rele tratamente aplicate minorilor, supunerea la rele tratamente, lipsirea de libertate și tortură. Potrivit legii, Parchetul General și autoritățile române îi protejează pe cetățenii români și când se află în afara granițelor țării. Această procedură a fost inițiată și urmează ca Parchetul General să tragă la răspundere penală funcționarii norvegieni care au făcut aceste lucruri. Este o situație îngrozitoare în care acești părinți se află. Aceste proceduri se vor desfășura prin Ministerul de Externe, ambasada României din Norvegia. O echipă de procurori va merge în Norvegia și va solicita toate documentele de la autoritățile norvegiene", a spus liderul PNȚCD.

Pavelescu a subliniat faptul că că "lucrurile sunt extrem de grave", în contextul în care "autoritățile norvegiene au mai făcut astfel de abuzuri".

"Va trebui ca acești oameni să fie trași la răspundere penală. Al doilea demers, inițiat în numele PNȚCD, a fost o scrisoare deschisă trimisă regelui Norvegiei, căruia i-am solicitat să intervină de îndată în rezolvarea acestei situații. Niciun stat din lume nu poate încălca drepturile omului și convențiile internaționale la care și Norvegia este parte. Această scrisoare a fost depusă la Ambasada Norvegiei. Trebuie să salvăm această familie de la distrugere", a mai afirmat Pavelescu. 

Afirmațiile președintelui PNȚCD vin în contextul în care serviciile sociale norvegiene ar fi luat abuziv cei cinci copii ai unei familii de români, stabilită în Norvegia, şi ar fi deschis procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit Mediafax.

Copiii soţilor Bodnariu - românul Marius Bodnariu, inginer IT, şi soţia sa norvegiancă Ruth, asistentă medicală -, dintre care cel mai mic are doar câteva luni, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor.

Reacția MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin Ambasada României la Oslo, "cunoaște și monitorizează cu atenție" situația familiei cetățeanului român ai cărui cinci copii minori au fost preluați de către autoritățile de protecție a copilului din Norvegia, preciza MAE, marți, într-un comunicat de presă, citat de Agerpres. 

"În acest sens, misiunea diplomatică română la Oslo s-a aflat în contact permanent cu familia în cauză pentru acordarea de sprijin și asistență consulară. De asemenea, Ambasada a întreprins demersuri relevante pe lângă oficiali din Ministerul norvegian al Afacerilor Externe și din Parlamentul Norvegiei. Părinții minorilor au angajat pe cont propriu un avocat specializat în soluționarea unor astfel de cazuri, care îi reprezintă în cadrul procedurilor judiciare aflate pe rolul instanțelor locale competente, având ca obiect exercitarea autorității părintești asupra celor 5 copii", releva MAE.

Sursa citată mai preciza că, în România, Ministerul Afacerilor Externe a informat Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție despre acest caz și a organizat consultări interinstituționale pentru evaluarea posibilităților de sprijin și intervenție la nivel bilateral.

"Având în vedere solicitarea expresă a familiei în cauză de a se evita mediatizarea detaliilor cazului, MAE nu este în măsură să ofere informații suplimentare. Ambasada României la Oslo urmărește îndeaproape evoluția cazului și este pregătită în continuare să ofere asistență consulară necesară, în limitele competențelor legale și cu respectarea cadrului legislativ norvegian, care cuprinde dispoziții și norme procedurale specifice, diferite de legea română, în ceea ce privește domeniul protecției drepturilor copilului", se mai arăta în comunicatul MAE.


Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?