Demisii în lanț în PSD: Mai mulţi lideri au demisionat în semn de solidaritate cu Liviu Dragnea

 
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Demisii în lanţ, în PSD, după ce Liviu Dragnea, condamnat la închisoare cu suspendare în dosarul "Referendumul", și-a depus, săptămâna trecută, "demisia de onoare" din funcţia de președinte executiv al formațiunii. Primii care au demisionat în semn de solidaritate cu Dragnea au fost liderii filialelor Giurgiu şi Olt, iar şirul demisiilor nu s-a oprit aici.

Au părăsit funcțiile de conducere, la nivel local, și cei din Prahova, Botoșani și Vaslui.

Pe de altă parte, există și șefi de filiale care nu sunt de acord cu astfel de decizii, precum președintele filialei PSD Maramureș, care este de părere că "demisiile nu sunt oportune", fiind "nevoie de unitate" și afirmând că astfel de gesturi duc la slăbirea partidului.

Din poziția de simplu membru în PSD, Liviu Dragnea va coordona, în continuare, activitatea în cadrul formațiunii.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție l-au condamnat, pe 15 mai, la un an de închisoare cu suspendare pe ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, care este acuzat, alături de alte 74 de persoane, de fraudarea referendumului organizat în 2012 pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, decizia nefiind definitivă.

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte formațiunea reprezentată de inculpat, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale.


În acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influență în virtutea funcției pe care o deținea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

"Ca un prim pas, Liviu Dragnea, în calitate de secretar general al partidului pe care îl reprezenta, dar și de coordonator al campaniei electorale, a emis două adrese, la 12 și 13 iulie 2012, destinate organizațiilor județene de partid, respectiv președinților și directorilor de campanie, dar și primarilor din țară ai acelui partid, adrese prin care, pentru obținerea participării la vot a alegătorilor, în proporție de 60%, li se solicita să ia măsuri incriminate de Legea nr. 3/2000 (în fapt, promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) și, de asemenea, să propună prefecților înființarea de secții de votare în stațiunile turistice, care nu sunt ele însele unități administrativ-teritoriale", arată DNA.

În paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii județeni de campanie/ primarii/ activiștii de partid, mai preciza DNA.

Sistemul informatic avea două componente IT: o componentă ce permitea schimburile de mesaje tip SMS, în timp real și între mii de utilizatori, prin apelarea numărului telefonic dedicat ''1855'' ori prin recepționarea de mesaje de la acest număr și o aplicație internet ce dădea posibilitatea unui număr restrâns de persoane (așa-numiții ''coordonatori județeni'' sau ''coordonatori'') să obțină în timp real informații despre numărul de votanți și modul cum s-a votat în toate secțiile, precum și să introducă manual astfel de date pe portalele: referendum1.psd / referendum5.psd.ro, spun procurorii DNA.

 

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 -2
batranul
01 Jun 02:48
@pentru batranul-mafiot, amice daca cu un asemenea vocabular abject si primitiv ai ajuns sa scrii aici sa stii ca n-ai facut prea mari progrese de cand ai iesit din ma-ta. Mai bine te-ai duce-napoi, poate iesi mai cultivat. S-apoi sa stii ca nu fac parte dintre adeptii mascariciului Base si nici securist nu sunt ca altfel nici n-as trai aici in strainatate de 30 de ani (nimicule ce esti). Asa ca cu mine n-ai brodit-o.
Răspunde
2 0
pentru batranul -mafiot
31 May 18:55
Mai resfirate,bre besenistule nociv- mafiot mai resfirat: “secule-batranul sau cum te mai cheama postak portoka.ka.niu cu botul murdar de fekalele ingurgitate cu lingura cea mare ! te crezi mare de asfel ca,,,ca ciumeg ,spalat la cap !
Răspunde
0 -2
batranul
31 May 18:08
Stai linistit domnule Dragnea si nu te sinucide (ca ala) fiindca Ponta (beneficiarul actiunilor tale) te va sustine pana la capat asa cum a facut si cu ala (Nastase) despre care spunea ca prin (falsa) sinucidere a dat dovada de onoare adica gestul lui a fost un gest de onoare si nu de lasitate cum era in realitate. Obraznicia,lipsa de bun simt, incompetenta, aroganta va caracterizeaza pe amandoi ca pe niste frati. D-aia o sa fiti uniti pana la capat pana la decaderea totala.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?