DEFINITIVAT 2013: Ministerul Educaţiei a publicat pe internet modele de subiecte

DEFINITIVAT 2013: Ministerul Educaţiei a publicat pe internet modele de subiecte
DEFINITIVAT 2013: Ministerul Educaţiei a publicat pe internet modele de subiecte

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) a publicat pe internet modele de subiecte pentru examenul naţional de definitivare în învăţământ din acest an.

Astfel, la adresa http://subiecte2013.edu.ro/2013 au fost publicate un model-cadru de structură de subiect şi de barem de evaluare pentru examen, precum şi modele de subiecte pe discipline şi bareme de evaluare şi notare pentru acestea.

Potrivit modelului-cadru, structura probei scrise din cadrul examenului va cuprinde, pentru fiecare dintre disciplinele la care se susţine examenul, câte trei subiecte, fiecăruia fiindu-i alocate câte 30 de puncte. Vor fi acordate 10 puncte din oficiu, iar nota finală va fi calculată prin împărţirea punctajului total acordat pentru lucrare la 10.

Primul subiect va cuprinde itemi care evaluează competenţe din specializare, disciplina de specialitate sau disciplinele prevăzute în metodologia pentru organizarea şi desfăşurarea examenului. Al doilea subiect este centrat pe didactica disciplinei de specialitate sau metodica predării disciplinelor prevăzute în metodologie. Subiectul al treilea este alocat pedagogiei şi elementelor de psihologie a educaţiei. Toate subiectele sunt obligatorii, iar timpul de lucru efectiv este de patru ore.

Conform Ministerului Educaţiei, modelele de subiecte şi bareme vor fi utilizate în programele pentru pregătirea debutanţilor, desfăşurate de Casele Corpului Didactic.

Ministerul Educaţiei a anunţat la începutul lunii februarie că pentru examenul naţional de definitivare în învăţământ din acest an s-au înscris, în perioada 4-25 ianuarie, un număr de 8.537 candidaţi, dintre care au fost validați 8.335.

Candidaţii vor avea de trecut două inspecţii la clasă şi o probă scrisă. Inspecţiile vor fi realizate până la data de 20 iunie şi constituie criteriu eliminatoriu. Candidaţii trebuie să obţină cel puţin media 8 la inspecţii pentru a putea accede la proba scrisă, care se va desfăşura în data de 18 iulie. De asemenea, un alt criteriu pentru a se califica în proba finală îl reprezintă şi stagiul de predare de cel puţin un an la catedră. Afişarea rezultatelor se va face pe 23 iulie, iar înregistrarea contesaţiilor şi transmiterea acestora la centrele de evaluare se va realiza în intervalul 23-24 iulie. În perioada 25-26 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi disponibile în data de 27 iulie.

Articole recomandate


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?