Deficitul comercial s-a majorat semnificativ, importurile au explodat

 
Deficit bugetar record
Deficit bugetar record

Deficitul comercial al României, la sfîrşitul lunii septembrie a ajuna la aproape 10 miliarde de euro, în creştere cu 11,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică.În primele nouă luni din 2018, importurile au fost 60,8 miliarde euro, cu 9,5% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Exporturile au avut şi ele un avans de 9,1%, ajungând la 50,85 miliarde euro.

Astfel, deficitul comercial, adică diferenţa dintre cele două componente, a ajuns la 9,95 miliarde euro după primele nouă luni, cu 11,8% peste cel din primele 3 trimeste ale anului trecut.

În perioada ianuarie-septembrie, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,4% la export şi 37,9% la import) şi alte produse manufacturate (32,3% la export şi respectiv 30,7% la import).

În 2017, exporturile României au urcat cu 9,1%, iar importurile au avansat cu 12,3%. Deficitul comercial a crescut cu 30% faţă de 2016, la 12,96 miliarde euro.

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?