Deficitul bugetar a explodat în decembrie. Guvernul Ponta a cheltuit 18 mil. lei pe oră

 
Victor Ponta
Victor Ponta

Bugetul a fost ţinut sub control în primele 11 luni ale anului trecut, dar în decembrie, conform „tradiţiei“, Guvernul a dat drumul la cheltuieli şi deficitul a explodat la peste 13 mld. lei, încadrându-se totuşi în limita de 2% din PIB, scrie ZF.ro.

Deficitul bugetar a sărit la sfârşitul anului trecut la 1,98% din PIB, potrivit datelor estimative comunicate ieri de Darius Vâlcov, ministrul finanţelor.

Astfel, şi în 2014 s-a repetat istoria creşterii spectaculoase a deficitului în ultima lună a fiecărui an. Deficitul a ajuns la sfârşitul lunii decembrie la peste 13 mld. lei, după ce în noiembrie a fost de doar 250 mil. lei, adică 0,04% din PIB.

Totuşi, deficitul bugetar a rămas în ţinta agreată cu FMI şi Comisia Europeană. Datele finale privind execuţia bugetară din 2014 vor fi cunoscute după 25 ianuarie.

Colectarea veniturilor bugetare a rămas şi anul trecut la un nivel modest. Iar România rămâne o ţară europeană cu una dintre cele mai reduse ponderi ale veniturilor în PIB.

Toate guvernele din ultimul deceniu au pus pe masă proiecte pentru majorarea veniturilor prin îmbunătăţirea colectării taxelor, dar acestea au rămas în mod uzual doar la nivel declarativ. În realitate, ponderea veniturilor în PIB nu a depăşit niciodată pragul de 33%.

Ministrul Finanţelor se aşteaptă ca în 2015 încasările bugetare să depăşească cu circa 8 mld. lei programul de încasări pentru acest an. Anul trecut încasările suplimentare au fost de 12 mld. lei, din care 9 mld. de lei au provenit din colec­tarea de taxe şi impozite. Astfel, din cele două taxe suplimentare ñ respective impozitul pe construcţiile special şi accize s-au încasate 2,5 mld. lei, iar restul de 6,5 mld. lei au provenit din combaterea eva­ziunii fiscale, după cum a declarat pre­mierul Victor Ponta, prezent la conferinţa organizată la Ministerul Finanţelor.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?