Declin major în sectorul construcţiilor

 

Lucrările de construcţii au scăzut puternic în luna august, cu peste 5,3%, fiind cea mai mare scădere de la an la an din ultimii doi ani.

Volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a scăzut cu 5,3% în luna august a acestui an, comparativ cu perioada precedentă, pe fondul declinului lucrărilor de reparaţii capitale cu 24,6%, al lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente cu 5,3% şi al lucrărilor de construcţii noi cu 1%, potrivit datelor INS.

Este cel mai puternic declin din ultimii doi ani.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 7,1%, la clădirile rezidenţiale cu 2,8% şi la clădirile nerezidenţiale cu 2,3%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, lucrările de construcţii s-au diminuat cu 1,2% pe fondul reducerilor la lucrările de reparaţii capitale cu 19,1% şi la lucrările de construcţii noi cu 0,9%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 1,5%.

Peste 3.000 de firme din domeniul construcţiilor au fost declarate inactive în primele şase luni ale anului 2016, cu aproape 1.000 mai multe decât în perioada similară a anului precedent, arată datele unui studiu recent.

Efectele vor fi resimţite la nivel general, în economie, pentru că sectorul construcţiilor angrenează un număr semnificativ de afaceri conexe, atrag atenţia speciaşitii.

„Datele sunt relevante privind situaţia din sectorul construcţiilor, mai ales în domeniul rezidenţial, unde mare parte dintre şantiere au intrat în conservare, pe fondul blocajului finanţării", spun analiştii de la KeysFin. „Legea dării în plată şi dificultăţile înregistrate de Programul Prima Casă au făcut ca băncile să îşi revizuiască politicile de acordare a creditelor, iar rezultatele s-au văzut în nivelul tot mai scăzut de contractare a locuinţelor noi", afirmă aceştia.

Numărul firmelor de construcţii a scăzut cu peste 3800 de firme în primele şase luni din 2016. Potrivit datelor KeysFin, şi numărul autorizaţiilor de construcţii a coborât semnificativ, de la 26.393 în 2015 la 25.665 în acest an.

Un alt indicator relevant este reducerea numărului de angajaţi din domeniu: s-a ajuns ca numărul mediu al angajaţilor să coboare în acest an la 156.257 salariaţi, faţă de 163.306 în 2015 şi 170.653 cât erau în 2010. Sectorul construcţiilor are cu 34.000 de angajaţi mai puţini decât în urmă cu 5 ani.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?