Declarația unică 2019 ANAF. Când se depune și cum se completează formularul

 

Declarația unică 2019 ANAF. Persoanele care au realizat venituri pe 2018 și 2019 trebuie să știe că formularul unic trebuie depus până pe 15 martie 2019. Cum trebuie depus și cine trebuie să completeze, vedeți în acest material sau pe anaf.ro. Declarația unică 2019 ANAF. Cine depune declarația unică?

Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate, care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. Declarația se completează și se depune și de către persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Informații complete privind persoanele fizice care au obligația depunerii declarației unice, precum și instrucțiuni privind completarea acesteia se regăsesc în Anexa nr. 2 a Ordinului președintelui ANAF nr. 49/2019 pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a formularului „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice“. Instrucțiunile sunt disponibile pe site-ul www.anaf.ro, secțiunea „Formulare fiscale ordonate după număr“.

Declarația unică 2019 ANAF. Care este termenul de depunere?

Declarația se depune până la data de 15 martie 2019, inclusiv, de către persoanele fizice care au obligaţia: - declarării impozitului pe veniturile realizate din România sau/şi din străinătate în anul 2018; - declarării impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din România în anul 2019; - declarării venitului estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale pentru anul 2019 şi, după caz, a declarării contribuţiilor sociale datorate în anul fiscal 2018. Declaraţia se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal şi a celor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală şi care nu au avut, până la acea dată, obligaţia depunerii declaraţiei unice.

Declarația unică 2019 ANAF. Se poate corecta declarația?

Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectată de contribuabili din proprie iniţiativă, ori de câte ori informaţiile actuale nu corespund celor din declaraţia depusă anterior, prin depunerea unei declaraţii rectificative în condiţiile prevăzute de Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare. Declaraţia rectificativă se întocmeşte pe acelaşi formular, bifându-se cu X căsuţele aflate pe prima pagină a formularului (capitolul I "Date privind impozitul pe veniturile realizate şi contribuţiile sociale datorate în anul 2018" şi/sau capitolul II "Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate în anul 2019", după caz). Declaraţia rectificativă se completează înscriindu-se toate datele şi informaţiile prevăzute în capitolul supus rectificării, inclusiv cele care nu diferă faţă de declaraţia iniţială. La rectificarea declarației se vor avea în vedere următoarele: - declarația inițială este declarația care nu are nicio bifă de rectificativă selectată; - este permisă depunerea unei singure declarații inițiale; - declarația rectificativă este declarația cu cel puțin o bifă de rectificativă selectată (la capitolul I sau capitolul II sau la ambele capitole); - o declarație rectificativă care rectifică ambele capitole (capitolul I și capitolul II) trebuie sa aibă ambele bife de rectificare selectate.

Declarația unică 2019 ANAF. Cum se depune declarația?

Declaraţia se depune, prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv: - prin intermediul serviciului "Spaţiul privat virtual", disponibil pe site-ul www.anaf.ro, pe baza credențialelor; - prin intermediul serviciului "Depunere declarații", disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat. Contribuabilii care nu dețin un calculator personal sau nu dispun de o conexiune la Internet, pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unităților fiscale, cu ajutorul cărora pot efectua următoarele operațiuni: - înregistrarea în cadrul serviciului Spațiul Privat Virtual; - completarea Declarației Unice; - depunerea Declarației Unice. Lista sediilor unităților fiscale în care sunt puse la dispoziția contribuabililor calculatoare destinate auto-servirii se regăsește pe site-ul www.anaf.ro, secțiunea Servicii oferite de ANAF. De asemenea, contribuabilii pot solicita sprijin și funcționarilor din cadrul organelor fiscale locale, în cadrul cărora există personal special instruit pentru a acorda îndrumare și asistență pentru depunerea Declarației unice.

Mai multe pe anaf.ro.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Mitroiu Victor
02 Mar 10:08
Am incercat sa completez formularul cu Declaratia Unica si nu mi se permite.Ati conceput sistemul sa fie valid numai dupa data de 15 martie 2019?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?