Decizie majoră luată luni de BNR. Ce se întâmplă cu cursul leu-EURO

 
Anunţ crucial de la BNR: Mugur Isărescu va prezenta, miercuri, raportul pe inflatie
Anunţ crucial de la BNR: Mugur Isărescu va prezenta, miercuri, raportul pe inflatie

Banca Naţională a luat o decizie surprinzătoare, care ar putea afecta cursul valutar, dar care va avea efecte şi la nivelul ROBOR. BNR a injectat în piaţă o sumă uriaşă de lei.BNR le-a dat băncilor 16,6 mld. lei în cea de-a doua operaţiune repo organizată în luna octombrie şi cea de-a opta din acest an, tranzacţie prin care banca centrală achiziţionează temporar titluri de stat aflate în portofoliul instituţiilor de credit oferindu-le în schimb lichiditate.

Aceasta reprezintă cea mai mare sumă oferită de BNR în ultimii cinci ani, în timp ce la nivelul sumelor adjudecate astăzi a fost atins maximul de după 2001.

Un nivel mai mare al sumelor oferite la repo a fost înregistrat în 2013, când volumele oferite ajungeau la 20.000-30.000, în timp ce sumele adjudecate erau mult mai mici.

BNR a reluat în luna august 2018 injecţiile de lichiditate după o pauză de aproximativ şapte luni, potrivit Ziarului Financiar.

Decizia BNR de a injecta o sumă atât de mare de lei în piaţă va scădea tensiunea de pe ROBOR, care atinsese vineri un nivel record (cotaţia la trei luni), dar a coborât luni cu patru puncte procentuale.

Rămâne de văzut dacă pariul BNR de scădere a ROBOR-ului nu va aduce un nou nivel record la cotaţia monedei EURO. Cursul valutar a stagnat vineri la valoarea de 4,6628 lei/euro, care nu e departe de recordul istoric de 4,6695 lei/euro.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?