Decizie istorică în armata americană: femeile vor avea acces la toate posturile de luptă

 
Navy Seals, trupele de elită ale SUA
Navy Seals, trupele de elită ale SUA

Armata americană oferă femeilor acces în toate posturile de luptă, în cadrul unei politici în acest sens, a anunţat secretarul american al Apărării Ashton Carter joi, în pofida unor obiecţii din partea Corpului Puşcaşilor Marini (US Marine Corps), relatează DPA în pagina electronică.

Femeile vor putea astfel să servească în aproximativ 220.000 de posturi în care nu aveau acces, inclusiv în cadrul infanteriei, blindatelor, trupelor de recunoaştere şi operaţiunilor speciale, a declarat secretarul american.

Carter a luat decizia de a acorda femeilor acces în toate posturile în urma recomandărilor Forţelor terestre (US Army), Marinei (US Navy), Forţelor aeriene (US Air Force) şi Puşcaşilor marini, după un proces de revizuire de mai mulţi ani. Doar puşcaşii au cerut cerut să poată exclude în continuare femeile din unele posturi, a precizat el.


"Atât timp cât se califică şi îndeplinesc standardele, femeile vor putea de-acum să contribuie la misiunile noastre în modalităţi în care nu au putut să o facă anterior", a subliniat Carter.

"Ele vor putea conduce tancuri, să lanseze moertiere şi să conducă infanterişti în luptă", a subliniat secretarul Apărării. "Vor putea servi în cadrul Army Rangers, Beretelor Verzi (Green Berets), Navy Seals, infanteriei Corpului Puşcaşilor Marini, ca paraşutiste în cadrul Forţelor aeriene şi în orice alte posturi în care anterior aveau acces doar bărbaţii", a insistat el.

Preşedintele Barack Obama a salutat "alt pas istoric".

"În calitate de comandant suprem, ştiu că lucrurile se schimbă, iar la fel ca altele, anterior, acest lucru va face armata noastră şi mai puternică", a declarat şeful statului. "Forţele noastre armate vor beneficia de şi mai multe talente", a adăugat Obama.

Decizia reflectă nevoia de a atrage talente din rândul întregii populaţii, pentru a servi cel mai bine nevoile unei armate moderne, a subliniat şeful Pentagonului.

Femei au participat deja la misiuni de luptă în cadrul războaielor americane din Irak şi Afganistan, însă au continuat să fie excluse din anumite posturi, etichetate drept "roluri de luptă".

Armata are la dispoziţie 30 de zile să ofere acces la toate posturile şi să întocmească planuri în vederea includerii femeilor.

Carter s-a declarat încrezător în faptul că această politică poate fi implementată cu succes şi că fiecare membru al armatei va fi evaluat în funcţie de merite, ci nu în funcţie de gen. Nicio cotă nu va fi impusă după care femeile să servească în anumite roluri sau unităţi, a anunţat el.

Potrivit şefului Pentagonului, îngrijorările puşcaşilor, potrivit cărora accesul femeilor ar putea conduce la creşterea numărului pierderilor, ar putea fi abordate în cursul implementării acestei politici. În opinia sa, armata va fi servită mai bine prin integrarea tuturor serviciilor, fără excepţii.

Obiecţiile puşcaşilor au fost prezentate de către generalul Joseph Dunford, care a fost promovat, între timp, în funcţia de comandant al Statului Major Interarme, însă Carter a respins îngrijorări potrivit cărora Dunford ar putea să nu-i susţină decizia.

"Va fi alături de mine", a declarat Carter. Dunford "îmi înţelege decizia. Decizia mea este decizia mea", a adăugat el.

Această schimbare de politică a fost salutată de către o organizaţie a femeilor din armată.

"Este o decizie capitală în istoria armatei noastre şi va asigura ca forţele noastre armate să rămână cele mai puternice şi capabile, deoarece toţi membrii serviciilor (armate) - indiferent de gen - vor putea să concureze pentru toate posturile de luptă în 2016", a declarat Judy Patterson, şefa Service Women's Action Network.

Alţii, însă, au fost mai precauţi, ca preşedinţii republicani ai Comisiilor pentru Apărare din cadrul Camerei Reprezentanţilor şi Senatului, care au promis să revizuiască decizia.

"Decizia secretarului Carter de a oferi femeilor acces la posturi de luptă va avea un impact indirect asupra membrilor serviciului şi capabilităţilor de luptă ale armatei", au apreciat într-un comunicat comun senatorul John McCain şi reprezentantul Mac Thornberry.

Pentagonul a anunţat în 2013 că va oferi femilor acces în posturi de luptă, iar US Army, UF Navy, US Air Force şi US Marine Corps au prezentat planuri în vederea unor deschideri în infanterie, blindate şi operaţiuni speciale până în 2016.

Armata a oferit acces femeilor, în mod treptat, în numeroase posturi, inclusiv pe submarine aparţinând Marinei şi în unităţi ale Forţelor terestre.

Între timp, armata a studiat de asemenea cum să le ofere acces în unităţi de luptă de elită - precum Army Rangers şi Navy Seals - şi a anlizat dacă femeile să fie excluse în continuare din unele posturi.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?