Decizie de ultimă oră legată de ROBOR, efectele nu pot fi evaluate

 

Noul indice ROBOR s-ar putea aplica şi creditelor în curs, nu doar celor noi. Amendamentul a fost formulat de senatorul ALDE Daniel Zamfir şi a primit, marţi, votul Comisiei Economice, deşi băncile s-au opus vehement, potrivit Digi 24.Propunerea va ajunge pentru vot în plenul Senatului.

Iniţiatorul acestei modificări a afirmat, marţi, că dacă noul ROBOR n-ar fi luat în clacul la toate creditele, s-ar produce o „discriminare”. „Este nefiresc să se aplice doi indici, unul calculat corect, și unul calculat incorect”, a spus el.

Zamfir a calificat drept "o perdea de fum" afirmaţiile bancherilor că modificarea ROBOR nu va duce la reducerea ratelor.

În forma inţială, noul ROBOR,  calcat ca medie a tranzacţiilor efective de pe piaţa interbancară din ultimul trimestru din 2018, urma să se aplice automat creditelor noi. În cazul creditelor aflate în derulare, exista posibilitatea refinanţării, iar dobanda va fi recalculată în baza unui act adiţional, începând cu data de 2 mai. 

Potrivit unei analize economica.net, ratele la creditele ipotecare ar urma să scadă cu 5%, iar cele la creditele de consum cu 1,5% prin aplicarea noului ROBOR.

Potrivit modificărilor aduse în Comisia Economică, instituţiile de credit au obligaţia ca în decurs de 60 de zile să adapteze contractul conform noilor dispoziţii legale.

După expirarea termenului, prin notificarea debitorului, efectele contractului sunt suspendate de drept până la adaptarea  contractului.


Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Shalalala
16 Apr 12:29
si ce daca sa schimbar roborul !? Oricum platesc prostii !!! A fost fost doar o manevra sa mai taxeze prostimea pentru buget ! E cineva suficient de credul ca este ceva in interesul gugustiucilor !???
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?