Dealul Istriţa se află la 50 de km de Buzău şi la 100 de km de Bucureşti

 
Foto: RTV
Foto: RTV
Simţi că ţi se aşterne lumea la picioare: asta e senzaţia pe care o ai când urci în vârful dealului Istriţa, din Buzău. Sub tine se întinde Câmpia Română, iar dacă întorci capul poţi admira cele mai înalte vârfuri ale Bucegilor. Mai sunt şi alte motive pentru care merită să te abaţi în zonă: case de pe vremea străbunilor, privelişti spectaculoase şi zone care ascund legende şi comori.

Traseul către vârful Istriţa începe din Breaza, localitate aflată la graniţa judeţelor Buzău şi Prahova. Cu maşina se poate urca în jumătate de oră, însă oamenii locului te sfătuiesc să o apuci pe jos. Doar aşa poţi să te bucuri de minunăţiile care te înconjoară. La poalele dealului, în satul Bădeni, dai de case vechi de sute de ani, cu prispă muntenească. La câţiva paşi se află şi biserica ridicată acum câteva secole.

După un mic ocol, de cinci kilometri, ajungi la Pietroasele, de unde începe ascensiunea. Dai mai întâi de un mic muzeu de statui, pe care ultimul pietrar din sat l-a amenajat într-o curte. De dincolo de gard, eşti întâmpinat de chipuri din calcar sau de simboluri creştine, dăltuite în lespezi smulse din munte.

După ce ieşi din sat, următorul popas este locul în care, cu aproape 200 de ani în urmă, doi ţărani au descoperit Cloşca cu Puii de Aur.

După doar o oră ajungi pe vârful Istriţa. Cu fiecare pas, te scufunzi într-o linişte profundă, deranjată din când în când doar de foşnetul brazilor. Tihna de aici a atras generaţii întregi de pustnici, care au sălăşluit în grote săpate în munte.

Un popas de o noapte costă între 50 şi 120 de lei, fără mese incluse.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Aiurix
22 Mar 09:28
1. Breaza nu este la granita Buzaului.
2. Toate bisericile din zona au mai putin de doua secole.
3. Nu exista brazi in zona. Sunt cateva palcuri de pin.
4. Un singur pustnic a locuit intr-o grota din zona, Ambrosie.
5. In rest, articolul este binisor documentat...
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?