De la 1 iulie, românii vor fi obligaţi să-şi asigure locuinţele

 
Foto: Realitatea TV
Foto: Realitatea TV
De anul acesta, mai precis de la 1 iulie, vom fi obligaţi să ne asigurăm locuinţele. Aşa stau lucrurile în teorie. Practic? Mai sunt multe lucruri neclare în sistem care ar putea duce la o altă amânare a termenului de aplicare a legii.

De la 1 iulie, românii vor fi obligaţi să-şi asigure locuinţele. Clădirile se împart în două categorii: A - locuinţele din beton armat, metal sau lemn şi B, construcţiile din cărămidă nearsă. Pentru clădirile de tip A, prima de asigurare anuală este de 20 de euro, iar valoarea maximă a asigurării este de 20 de mii de euro. Proprietarii unei locuinţe de tip B îşi vor asigura casa cu 10 euro anual, iar valoarea despăgubirii va fi de 10.000 de euro.


Pentru cei mai mulţi dintre români însă valoarea despăgubirilor acoperă cel mult pereţii apartamentelor în care locuiesc. Asigurătorii spun că, pentru o locuinţă în valoare de 100 de mii de euro se va încheia o poliţă de asigurare în valoare de 20 de mii de euro pentru riscurile de cutremur, inundaţii sau alunecări de teren. La aceasta se poate adăuga o asigurare opţională la întreaga valoare a clădirii.


România este singura ţară din Uniunea Europeană care va avea asigurarea obligatorie a locuinţelor. Din păcate însă, există multe minusuri în sistem. Asigurarea obligatorie implică riscuri mari pentru stat, în cazul unui dezastru natural major, cum a fost cutremurul din 1977. Discuţiile despre formarea unui consorţiu pentru gestionarea catastrofelor sunt abia la început.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?