De două ori mai multe secţii de votare în străinătate decât în 2004

 
Foto: Sectii votare
Foto: Sectii votare
Corectitudinea alegerilor ţine şi de buna informare a românilor din străinătate, a declarat miercuri ministrul interimar de externe Cătălin Predoiu, cu ocazia lansării unui ghid pentru alegătorii din străinătate.

Ministerul de Externe şi Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) au lansat miercuri „Ghidul alegătorului român din străinătate”, prin care se urmăreşte asigurarea informării corecte a cetăţenilor români stabiliţi peste hotare despre condiţiile în care îşi vor putea exercita dreptul la vot la alegerile prezidenţiale.

"Nu noi am stabilit regulile jocului, cum se spune, dar în acelaşi timp vă asigurăm că le vom respecta întru totul. Cred că informarea corectă a cetăţenilor din străinătate în legătură cu procedura de desfăşurare a votului este un factor decisiv în asigurarea corectitudinii  alegerilor", a subliniat şeful interimar al ministerului, Cătălin Predoiu.


El a explicat şi care sunt informaţiile cuprinse în ghidul lansat de MAE. "Prin acest ghid dorim să punem la dispoziţia alegătorilor din străinătate în termeni foarte simpli, practici, la îndemâna oricui, informaţiile cheie legate de procesul de vot, începând cu persoanele care pot să îţi exercite dreptul de vot în străinătate, documentele pe baza cărora îşi pot exercita dreptul de vot, procedurile care le stau la dispoziţie în cazul în care aceste documente au expirat, dacă şi până la ce oră se poate vota în respectivele secţii, conform legii", a punctat ministrul.

Ghidul va fi distribuit la misiunile României din străinătate, dar şi către organizaţii de români sau parohii româneşti.

Ghidul este publicat şi pe site-ul MAE, în cadrul secţiunii „Alegeri prezidenţiale 2009”, la adresa  şi va fi postat pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice, iar misiunile diplomatice multiplică materialul şi îl distribuie gratuit cetăţenilor români.

Pentru alegerile prezidenţiale de anul acesta, MAE a stabilit organizarea a 294 de secţii de vot în întreaga lume, dintre care 55 în Italia, 38 în Spania, 13 în R. Moldova, nouă în Franţa, trei în Ungaria, cinci în Germania, trei în Rusia, patru în Canada şi 28 în SUA. În străinătate vor fi transmise aproximativ 600.000 de buletine de vot, iar bugetul total alocat alegerilor din străinătate este de 3,7 milioane de lei noi.

Senatorul PSD Titus Corlăţean a declarat la începutul lunii că a intrat în posesia unor informaţii potrivit cărora ar exista tentative de fraudare a alegerilor prin multiplicarea secţiilor de votare din străinătate, care să fie conduse de oameni apropiaţi PDL, şi nu de diplomaţi.

Pe de altă parte, MAE a explicat că a decis organizarea a 294 de secţii de vot în străinătate, aproape dublu faţă de cele 153 organizate la prezidenţialele din 2004,  în baza evaluărilor de la nivelul misiunilor diplomatice, în urma unor solicitări din partea comunităţilor de români din străinătate şi ţinând cont de interesul crescut pentru alegerile prezidenţiale.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?