De ce zboară păsările în stoluri în formă de „V”? A fost DESCIFRAT unul din misterele naturii!

 
De ce zboară păsările în stoluri în formă de „V”? A fost DESCIFRAT unul din misterele naturii!
De ce zboară păsările în stoluri în formă de „V”? A fost DESCIFRAT unul din misterele naturii!
FOTO: tournorfolk.co.uk

În antichitate, ibisul chel (Geronticus eremita) era atât de răspândit pe cerul din nordul Africii încât pasărea a fost imortalizată de egipteni ca hieroglif.

Simbolul denota cuvântul „akh”, care însemna „a străluci”. Astăzi, ibisul mai numără doar câteva sute de exemplare, ce trăiesc în mare parte în Maroc. Cu toate acestea, ibisul chel încă străluceşte: un studiu efectuat pe 14 exemplare, ce a fost publicat în cursul acestei săptămâni în Nature, a oferit primele dovezi experimentale ce ajută la clarificarea unui mare mister al lumii naturale — de ce zboară păsările migratoare într-un stol în formă de „V”?

Răspunsul evident este că această formaţie ajută la economisirea energiei. La fel cum pelotonul ce se formează într-o competiţie de ciclism permite participanţilor să aibă parte de o cursă mai uşoară, cercetătorii presupuneau că forma unui stol de ibişi sau de gâşte face zborul mai uşor pentru păsările care urmează liderul. Cealaltă ipoteză luată în calcul pentru forma de „V” era aceea că pasărea din fruntea stolului este cel mai bun navigator, scrie descopera.ro.

Cele mai importante şi mai influente studii realizate până acum nu fac altceva decât să testeze dacă răspunsul evident la o întrebare este cel corect. În ceea ce priveşte zborul păsărilor, validitatea răspunsului evident a fost greu de clarificat până acum din cauza unei mari probleme. Anume, faptul că echipamentul folosit pentru a monitoriza zborul păsărilor sălbatice tinde să dispară odată cu pasărea de care este ataşat (senzorii care pot transmite datele în timp real tind să fie prea grei pentru a putea fi purtaţi de păsări).

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
14 0
gargamel
18 Jan 08:15
peloton e de fapt pluton in franceza. Dar asa e cind nu te mai obosesti sa adaptezi cit de cit o astfel de stire senzationala luata de gata cine stie de pe unde...
Răspunde
1 -1
toteuuu
18 Jan 07:40
Comentariu pentru marele "voda"
Răspunde
11 -1
toteuuu
18 Jan 07:37
"Vre-o" poti sa-l scrii linistit intr-un singur cuvant (sau legat) adica "vreo"; nu se supara nimeni(cei ce inca mai cunosc biata limba romana)
Răspunde
7 -5
Zorro
18 Jan 04:29
E simbolul literei V care proroceste pe tovarasiul Victor Ponta ca cind va fi presedinte. Maica Domnului si sfintul Victor.
Răspunde
2 -4
Zorro
18 Jan 02:23
E simbolul literei V care proroceste pe tovarasiul Victor Ponta ca cind va fi presedinte. Maica Domnului si sfintul Victor.
Răspunde
5 -8
VODA CUMPLITU
18 Jan 01:25
PONTA SI NASTASE TOT ASA SE ASCUND,... CIND UNULE LA PIRNAIE CELALANT E LIBER SI CIND PONTA INTRA LA PIRNAIE ATUNCI IESE NASTASE !
NUMA-I CA EI FAC MAI MULT PIERDERE DE TIMP SI ENERGIE DECIT SA FIE IN CISTIG !
PONTA , ANTONESCU , NASTASE, FOSTA MINISTRA A CULTURII SAU CENAIBA, CA A PRIMIT VRE-O 12 ANI DE PIRNAIE ,... ASTIA TOTI SINT PASARI CALATOARE !
CIND DISPAR,... ORI SINT LA PIRNAIE ORI AU FUGIT IN STRAINATATE, UNDE VREMEA E MAI CALDA !
Răspunde
26 0
Popescu
18 Jan 00:27
A fost DESCIFRAT unul din misterele naturii!
Voi sunteti cu capul... eu stiam chestia asta cu economisirea energiei inca din clasele primare... sa vedeti cand o sa descoperiti, peste cativa ani, ca liderul V-ului se schimba la anumite intervale... atunci panica pe voi
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?