De ce se vede Luna colorată de pe Pământ

 

Indiferent de vârstă, cu toții suntem fascinați de Lună. Ne place să o contemplăm în nopțile senine pentru că ne conferă o senzație de pace. Dar te-ai întrebat vreodată care este de fapt culoarea reală a satelitului natural al Pământului?

Dacă e să ne luăm după imaginile făcute de astronomi, Luna este cenușie. Însă, privită de pe Pământ satelitul nostru natural, pare să aibă alte culori. Cercetătorii spun că este vorba despre o iluzie produsă de lumină și de alți factori.

Dacă nu poți să crezi că Luna este de fapt cenușie, atunci te poți convige singur privind printr-un telescop foarte bun sau printr-un aparat foto cu zoom optic foarte mare.

De ce vezi Luna colorată deși este gri

Probabil o să spui că Luna este gălbuie, maronie, roșiatică sau albăstruie, însă în niciun caz cenușie. Într-adevăr, privită cu ochiul liber de pe Pământ, Luna pare să aibă altă culoare. Care este însă explicația acestui fenomen? Ei bine, totul ține de reflexia luminii Soarelui.

Luna, satelitul natural al Terrei are în compoziție foarte poține metale grele. De exemplu, fiarul se regăsește într-o cantitate foarte mică în scoarța selenară. De aceea rocile care nu-s formate din aceste metale de tranziție tind să aibă o nuanță albicioasă sau o culoare deschisă.

Metalele ușoare pierd electroni atunci când formează compuși, lăsând spații între nivelurile de energie care le țin laolaltă. Aceste spații absorb lumină și, cu cât sunt mai mari, nu devin neapărat mai luminoase, dar par să aibă o culoare mai deschisă.

De asemenea, în scoarța selenară se regăsesc elemente precum magneziu, calciu, aluminiu, oxigen, silicon, feldspat (mineral) și piroxeni (minerale din grupa silicaților).

Ca urmare a faptului că Luna nu are atmosferă, nici ape, nuanțele cenușii sunt cu atât mai evidente, cel puțin în spațiu.

Însă, culoarea Lunii mai poate fi influențată și alți factori de mediu de pe Pământ, precum: atmosfera, stratul de ozon, pulberile și poluarea, care contribuie semnificativ la colorarea Lunii. În plus, culoarea Lunii mai poate varia și în funcție de anotimp sau de locul în care te afli pe Pământ.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?