De ce i-a refuzat Iohannis pe miniștrii propuși de Dăncilă. Motivarea laconică a președintelui

 
Klaus Iohannis, scrisori pentru Viorica Dancila
Klaus Iohannis, scrisori pentru Viorica Dancila

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut în urmă cu o săptămână președintelui Klaus Iohannis o motivare scrisă a refuzului de numire a celor trei miniștrii nominalizați de PSD. Iohannis i-a transmis astăzi refuzul în scris pentru portofoliile de la Justiție, Fonduri Europene și Ministerul românilor de pretutindeni.Președintele României, Klaus Iohannis, i-a transmis miercuri, 15 mai, premierului României, doamna Vasilica-Viorica Dăncilă, scrisorile referitoare la propunerile de numire în funcția de ministru al justiției, de ministru pentru românii de pretutindeni și în funcția de ministru al fondurilor europene.

Klaus Iohannis a reluat în aproximativ aceiași termeni refuzul numirilor lui Eugen Nicolicea, Tit Brăiloiu și Oana Florea: persoana propusă "nu deține experiența necesară gestionării domeniului complex" vizat, spune președintele.

Redăm mai jos cele trei scrisori primite spre citirede Viorica Dăncilă de la Cotroceni:

"Doamnei Vasilica-Viorica Dăncilă, Prim - ministrul României

Stimată doamnă Prim - ministru,

Prin adresa nr. 5/2545 din data de 18 aprilie 2019, ce înlocuiește cererea înaintată în data de 17 aprilie 2019, ați propus numirea domnului Eugen Nicolicea în funcția de ministru al justiției, ca urmare a propunerii de constatare a vacanței funcției prin demisia domnului Tudorel Toader.

Față de documentația transmisă, analizând îndeplinirea condițiilor legale, precum și a criteriilor referitoare la corespunderea pentru funcție a candidatului propus, statuate prin jurisprudența instanței constituționale, apreciez că persoana propusă nu deține experiența necesară gestionării domeniului complex al justiției.

În consecință, am decis să resping propunerea de numire în funcția de ministru al justiției a domnului Eugen Nicolicea.

Prin urmare, în conformitate cu dispozițiile art. 85 alin. (2) din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale urmează să înaintați o altă propunere pentru funcția de ministru al justiției care, pe lângă respectarea condițiilor prevăzute de lege, în mod necesar, ar trebui să răspundă și cerințelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experiența în materie, instruirea și aptitudinile pentru funcția în domeniu, reputația neștirbită și moralitatea".

..............

"Stimată doamnă Prim - ministru,

Prin adresa nr. 5/2511 din data de 17 aprilie 2019 ați propus numirea domnului Tit-Liviu Brăiloiu în funcția de ministru pentru românii de pretutindeni, ca urmare a propunerii de constatare a vacanței funcției prin demisia doamnei Natalia-Elena Intotero.

Față de documentația transmisă, analizând îndeplinirea condițiilor legale, precum și a criteriilor referitoare la corespunderea pentru funcție a candidatului propus, statuate prin jurisprudența instanței constituționale, apreciez că persoana propusă nu deține experiența necesară gestionării domeniului complex al relației cu românii de pretutindeni.

În consecință, am decis să resping propunerea de numire în funcția de ministru pentru românii de pretutindeni a domnului Tit-Liviu Brăiloiu.

Prin urmare, în conformitate cu dispozițiile art. 85 alin. (2) din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale urmează să înaintați o altă propunere pentru funcția de ministru pentru românii de pretutindeni care, pe lângă respectarea condițiilor prevăzute de lege, în mod necesar, ar trebui să răspundă și cerințelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experiența în materie, instruirea și aptitudinile pentru funcția în domeniu, reputația neștirbită și moralitatea".

................

"Stimată doamnă Prim - ministru,

Prin adresa nr. 5/2500 din data de 17 aprilie 2019 ați propus numirea doamnei Oana-Consuela Florea în funcția de ministru al fondurilor europene, ca urmare a propunerii de constatare a vacanței funcției prin demisia doamnei Rovana Plumb.

Față de documentația transmisă, analizând îndeplinirea condițiilor legale, precum și a criteriilor referitoare la corespunderea pentru funcție a candidatului propus, statuate prin jurisprudența instanței constituționale, apreciez că persoana propusă nu deține experiența necesară gestionării domeniului complex al fondurilor europene.

În consecință, am decis să resping propunerea de numire în funcția de ministru al fondurilor europene a doamnei Oana-Consuela Florea.

Prin urmare, în conformitate cu dispozițiile art. 85 alin. (2) din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale urmează să înaintați o altă propunere pentru funcția de ministru al fondurilor europene care, pe lângă respectarea condițiilor prevăzute de lege, în mod necesar, ar trebui să răspundă și cerințelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experiența în materie, instruirea și aptitudinile pentru funcția în domeniu, reputația neștirbită și moralitatea". Președintele Klaus Werner Iohannis.

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Iar va citesc ,doamna,peste tot ..
15 May 15:03
Vai,doamna Amalia,de ce le-ar fi frică PSD de intrebările dlui Presedinte ?Că sunt generale,confuze si aberante ?Corupția,pănă acum ,a fost infractiune de mită adică funcționarul PSD,care ceda serviciile statului unor firme de-aci ,lăsând cu buza friptă marile companii occidentale.De ce credeti ca dna Kovesi era asa pornită pe mitiuiți si nu pe smenari?Apoi,PSD este impotriva corupției inteleasă ca deturnarea puterii publice a unui fucționat,in scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un profit si o pagubă pentru altii.Eu stiu cui a produs pagubă dl Ponta si intentiona să-l pârlească pe drumar dl Laios Orban,dar ce folos a avut politicianul /deci nu corupție de stat/Dragnea ca a dat de doua functionare de la primărie ca lucrau la partid acum 12 ani ?Nu trebuie sa imi explicati vreau numai sa jurati ,dar nu evreieste ,cu limba in cerul gurii.Asa ca vom merge la votul parlamentarilor europeni si vom medita 2-3 luni la referendum,daca e bine să gratiem mumai crininalii si violatorii!
Răspunde
0 0
Amalia
15 May 14:19
Păi, oamenii se evaluează și după comportamentul lor....
Răspunde
0 0
corespondent necorespunzator
15 May 13:58
nu tot ce-i corespondent corespunde se intimpla, da asa-i! nu-i lege.succese,sa traiti bine.
Răspunde
0 0
Daca nu-i lege ,e tocmeală !
15 May 13:39
Ați multumit,tot in scris,doamna prim ?Corespondăm ,corespondăm...
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?