De ce bunurile de lux sunt importante în relațiile interumane

 

Hainele de design, ceasurile scumpe și mașinile de lux pot transmite un statut ridicat. Însă, cât de mult te ajută aceste bunuri de lux să-ți faci noi prieteni? Ei bine, potrivit unui studiu aceste articole scumpe nu fac decât să descurajeze oamenii de a lega astfel de prietenii.

„Când încearcă să-și facă prieteni noi, oamenii cred că lucrurile luxoase îi vor face să pară mai atrăgători din punct de vedere social. Cu toate acestea, se pare că acestea nu fac decât să-i îndepărteze pe potențialii prieteni", a declarat Stephen Garcia, autorul principal al studiului și profesor asociat de psihologie la Universitatea din Michigan.

Oamenii de știință de la Universitatea din Michigan au realizat un studiu care arată că oamenii își doresc de obicei să devină prieteni cu cei sunt mai modești. Înainte de a ajunge la această concluzie, cercetătorii i-au pus pe cei 125 de participanți dintr-o suburbie bogată în fața a două scenarii.

Într-unul dintre scenarii, participanții au fost rugați să aleagă cu ce mașină ar vrea să ajungă la o nuntă în aer liber, unde trebuiau să-și facă prieteni noi. Mai exact, aceștia trebuiau să aleagă dintre o mașină de lux și una obișnuită.

Iar în cazul celui de al doilea scenariu, participanții au fost puși să joace rolul evaluatorilor, care să-și exprime reacția despre persoanele care ajungeau acolo cu mașina. Iportant de precizat este că aproape două treimi din persoanele care se duceau la nuntă au crezut că mașina de lux le-ar aduce mai mulți prieteni, odată ajunși la destinație. Însă, „posibilii prieteni" au fost de altă părere și anume că bunurile de lux nu te ajută să-ți faci prieteni.

De asemenea, cercetătorii precizează că rezultatele studiului sunt valabile doar în cazul în care vrei să-ți faci prieteni noi. „În cazul în care ai o întâlnire de afaceri, studiul arată că simbolurile care indică un status mai ridicat ar putea fi utile în atragerea unui deal bun, însă nu cu mult mai remarcabil decât utilizarea unor indicatori neutri", a declarat coautorul studiului, Patricia Chen, de la Universitatea Națională din Singapore.

SursaAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?