Dark Web, luat cu asalt de FBI: Cele mai mari piețe de bunuri ilegale, închise

O anchetă privind infracţiuni cibernetice efectuată de autorităţile din ţări europene şi din SUA a condus la închiderea site-urilor Alphabay şi Hansa Market, reţele ilegale de vânzări din zonele online obscure care efectuau tranzacţii de zeci de milioane de dolari cu droguri, arme şi carduri furate.

Investigaţia reprezintă cea mai puternică acţiune internaţională împotriva reţelelor online pentru vânzarea mărfurilor ilegale, scrie cotidianul Financial Times într-un articol intitulat "O operaţiune cibernetică mondială a condus la închiderea bazarurilor online obscure - Website-urile comercializau droguri, arme şi carduri furate, având lunar tranzacţii de zeci de milioane de dolari", scrie Mediafax.

Site-ul Alphabay era cel mai mare spaţiu de tranzacţionare din lume, iar Hansa Market ocupa locul al treilea.

Operaţiunea de securitate cibernetică a fost efectuată de zeci de agenţii guvernamentale din ţări precum Statele Unite, Olanda, Thailanda, Canada, Marea Britanie, Franţa şi altele. 

"Au reuşit să prindă cei mai mari peşti din mare", explică Nicolas Christin, profesor la Universitatea Carnegie Mellon specializat în studierea website-urilor de vânzări.

Alphabay a efectuat tranzacţii de peste un miliard de dolari de la înfiinţarea în anul 2014, confirmă Agenţia UE a poliţiei (Europol), vânzările fiind în bitcoin sau în alte criptomonede. Alphabay avea zilnic tranzacţii cuprinse între 600.000 şi 800.000 de dolari, potrivit studiilor efectuate de Nicholas Christin, având o amploare de două ori mai mare decât Silk Road, celebrul site al Internetului obscur închis de autorităţi în anul 2013.

Autorităţile au depus eforturi ani întregi pentru destructurarea acestor website-uri de vânzări ilegale, greu de localizat deoarece utilizează soft-uri dispersate în reţeaua Tor, care asigură anonimatul utilizatorilor, făcând aproape imposibilă detectarea lor.

 

Articole recomandate


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?