Daniel Morar: Dacă magistrații nu se consideră independenți, aceasta este doar din vina lor

 
Daniel Morar: Dacă magistrații nu se consideră independenți, aceasta este doar din vina lor
Daniel Morar: Dacă magistrații nu se consideră independenți, aceasta este doar din vina lor

Daniel Morar, fost procuror-șef al DNA, în prezent, judecător la Curtea Constituțională, este de parere că actualul cadru legislativ le permite magistraților să fie independenți, acest lucru depinzând numai de ei. Astfel, Daniel Morar consideră că dacă"dacă magistrații nu se consideră independenți, aceasta este doar din vina lor", informează Ziare.com.
 

"Statutul magistraților este cât se poate de clar și le asigură acestora toată independența de care au nevoie, pentru a realiza actul de justiție corect și în afara oricăror presiuni. Salarizarea este, de asemenea, una corespunzătoare și care ar trebui să îi ferească pe magistrați de orice tentație. Prin urmare, magistrații au atâta independență câtă vor să-și asume. Dacă nu se consideră independenți, aceasta este doar din vina lor și nu a altora. Nu pot da vina pe legi pentru că legile, în această privință, sunt bune. În acest moment, independența magistraților este doar o chestiune de atitudine și depinde exclusiv de ei", a declarat Daniel Morar, într-un interviu acordat pentru revista Română de Drept al Afacerilor. 

Totodată, fostul șef al DNA a povestit cum a reușit să transforme fostul PNA, actualul DNA, "dintr-o instituție ineficientă și în care cetățenii nu aveau încredere, într-una eficientă și credibilă".

"Așteptările erau ale tuturor: opinia publică, societatea civilă, mass-media, ministrul de Justiție (care m-a propus), Președintele României (care m-a numit), Comisia Europeană (care monitorizează România la capitolul justiție și anticorupție). După evaluarea instituției și a activității acesteia, am luat măsurile pe care le-am considerat necesare, la acel moment. Procedura pe care am urmat-o și rațiunile pe care mi-am bazat deciziile necesită mai mult timp și spațiu pentru a fi redate și, de aceea, le rezum. Mai întâi am concediat, revocat toți procurorii ineficienți din P.N.A și am demarat procedurile de numire a altor procurori, în cadrul instituției, numiri care s-au și realizat apoi periodic. Am reusit, astfel, să avem, în instituție, un număr optim de procurori eficienți și cu pasiune pentru această muncă", a mai spus Daniel Morar.

 

Mai multe pe Ziare.com.Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
1 -1
18 Dec 08:15
Dualitate, numele tau e mierea puterii...

In cartea “Pretul adevarului – Un procuror in lupta cu sistemul” si care nu reprezinta altceva decat un interviu dintre Tapalaga si Daniel Morar, fostul sef al DNA a catalogat drept o “intimidare” telefonul pe care l-a primit de la fostul premier Adrian Nastase, pe cand acesta era presedinte al Camerei Deputatilor...

Traian Basescu (inculpat in dosarul Flota) a recunoscut intr-un interviu dat EvZ ca avea consultari cu Daniel Morar pe tema numirilor din DNA.

Cum de nu s-a mai simtit, in aceste cazuri, Daniel Morar intimidat ca era sunat de un politician?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?