Dăncilă, amenințată în PE: Vă apropiaţi tot mai mult de aplicarea Articolului 7 /Replica premierului

 
Viorica Dancila
Viorica Dancila

Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, a avertizat-o, marţi, pe Viorica Dăncilă că guvernul pe care îl conduce ar putea fi al treilea în cazul căruia va fi activat Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene şi că, în cazul în care nu încearcă să urmeze recomandările Comisiei de la Veneţia, întreaga familie liberală nu va merge în alegeri cu „astfel de parteneri”. În replică, Dăncilă a declarat, ulterior, într-o conferință de presă ce a urmat sesiunii plenare din Parlamentul European, că în România statul de drept este respectat, astfel că nu se poate discuta despre o activare a Articolului 7 din Tratatul UE.„Ţara dumneavoastră preia preşedinţia într-o perioadă critică în care sunt făcute propuneri legislative vitale”, a declarat liderul grupului ALDE din PE, Guy Verhofstadt.

Între acestea, el a menţionat reformarea sistemului Dublin şi demararea a două proceduri pe baza Articolului 7 din Tratat (Polonia şi Ungaria).
 


„Chiar sper că în timpul preşedinţiei dumneavoastră nu va exista un al treilea caz. Unul împotriva guvernului dumneavoastră. Şi trebuie să vă spun: nu sunteţi departe de asta. Vă apropiaţi tot mai mult de aplicarea Articolului 7, pentru că ignoraţi în continuare recomandările Comisiei de la Veneţia”, a punctat Verhofstadt.

Acesta a amintit că, în luna noiembrie, când s-a aflat la Bucureşti, s-a întâlnit cu Liviu Dragnea, liderul social-democrat: „El a apărat atitudinea guvernului dumneavoastră susţinând că «statul de drept este o chestiune secundară». Ei bine, multe lucruri sunt secundare în Europa, este adevărat, dar în niciun caz statul de drept”.
 
Verhofstadt a declarat că a spus acelaşi lucru şi preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în aceeaşi zi: „Mi-a promis că guvernul dumneavoastră va ceda complet Comisiei de la Veneţia. Mai mult, odată ce asta va fi făcut, Comisiei îi va fi cerut să verifice din nou”.
 
El a făcut referire la „redarea independenţei sistemului juridic, reformarea codului penal, a codului de procedură penală şi schimbarea legii ONG”.
 
„Niciuna dintre aceste promisiuni nu a fost ţinută. Dimpotrivă. Guvernul dumneavoastră continuă să urmeze o cale care duce direct la practicile greşite ale lui Orban şi Kaczynski. Plănuiţi o lege care să garanteze amnistia în corupţie, astfel încât cel mai mare peşte să nu fie la îndemâna curţilor de justiţie. Cu astfel de parteneri, grupul meu, întreaga familie liberală nu va merge în alegeri. Dimpotrivă. Ne vom alătura noilor forţe curate şi democratice care vor să oprească corupţia, care vor să cureţe ţara, care vor să oprească abuzul de putere comis de vechiul serviciu secret, serviciul lui Ceauşescu, Iliescu, Băsescu”, a adăugat Verhofstadt.
 
În final, Verhofstadt i-a urat succes Vioricăi Dăncilă: „Vă doresc să fiţi prim-ministrul real al ţării dumneavoastră, să curăţaţi mizeria făcută în trecut. Şi vă doresc să faceţi asta fără a face un compromis cu forţele corupte din prezent”.

Dăncilă: În România nu este încălcat statul de drept. Deci nu putem vorbi despre activarea Articolului 7 în această situaţie

La conferinţa ce a urmat sesiunii plenare în care Viorica Dăncilă a prezentat „viziunea noastră europeană reflectată în programul de priorităţi al preşedinţiei României la Consiliului Uniunii Europene”, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, l-a asigurat din nou pe prim-ministrul român de sprijinul său şi a punctat cele mai importante probleme ce vor trebui abordate: Brexitul, terorismul i apărarea graniţelor, alegerile europarlamentare, bugetul.

„Obiectivul central al preşedinţiei României la CEU este de a contribui la crearea unei Europe mai unite. (...) Există 242 de dosare importante care aşteaptă răspuns. Sperăm să finalizăm cât mai multe”, a spus Dăncilă la rândul ei.

Cei doi au fost întrebaţi legat de cadrul financiar multianual şi statul de drept, aderarea la spaţiul Schengen, libertatea presei şi eventuala aplicare a Articolului 7 din Tratatul UE în cazul României.

Răspunsurile oferite de Viorica Dăncilă au arătat că România este una dintre cele mai mari democraţii din Europa: România întruneşte toate criteriile de aderare la spaţiul Schengen, libertatea presei există şi este foarte bine fundamentată, iar statul de drept nu este încălcat în România.

Legat de posibila adoptare a unor prevederi privind limitarea fondurilor europene pentru statele care încalcă statul de drept, Dăncilă a spus: „Aceste aspecte sunt în curs de negociere în cadrul Consiliului. Noi trebuie să continuăm negocierile cu statele membre şi trebuie să luăm în considerare propunerile făcute de statele membre. În rest, este foarte important ca orice criterii legate de utilizarea fondurilor europene să fie clare, transparente şi să vină în interesul beneficiarului direct al fondurilor europene. Preşedinţia rotativă trebuie să fie un mediator imparţial”.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
johnneil
16 Jan 09:46
Avem mari sanse sa iesim inaintea Angliei din UE. Aia se chinuie de atata timp si nu reusesc. Europa va bea, canta si dansa trei zile si trei nopti cand va scapa de Romania.
Răspunde
0 0
Si daca ramuri bat in geam,....
16 Jan 05:43
Domnul acela cu nume greu de citit,ne asemână ca Polonia si Ungaria,ceea ce insemna ca in afara de Anglia ,mai sunt si altii care spun ca UE merge pe un drum gresit.Domnul e liberal,dar un liberal care suține ca o tara trebuie sa legiferze după indicatiile Comisiei de la Venetia,nu poate aduce decât un nod in gât,care sa stopeze o nemăsurata scârbă.De ce ar fi mai democratic ca judecatorii sa fie cercetati de DNA,fată de cercetarea specilă a parchetului?Daca Realitatea are argumente,sa ne spuna .Daca nu sa riste sa fie suspendata de tot si sa trimita la cosul istorie necinstite,pe aacest domn care ne ameninta din rarunchi,cu art 7 dni Tratat.Il primim,si iesim cu totul,dacă vreti ca bruma de suveranitate să fie cedata Comisiei de la Venetia cu sediul la Bruxelles.
Răspunde
0 0
Dorel
15 Jan 23:25
Inca ceva domnule georgica, unde ati fost voi astia cu frica lui d-zeu la referendum !!!? Pun pariu ca salariatii Realitatea au fost !!!? Tu ai fost !!!?
Răspunde
0 0
Dorel
15 Jan 23:23
Georgica, confunzi Romania cu parlamentarii, cu directorii, cu ministrii, cu jandarmii, cu ... , cu bujetarii cu vile si amante !!! Nu e asa !!! Romania e formata din ROMANII care platesc taxe si stau in blocuri, din toti prostii si proastele care au napadit europa in cautare de bani si care sint cei mai mari INVESTITORI si aduc 18-20 de miliarde euro anual in tara, e formata din taranii care mai muncesc paminturile care nu s-au vindut strainilor, e formata din babele RESPECTABILE care vind patrunjel la colt de strada, din toti amaritii care se svircolesc sa supravietuiasca dezastrului politicianist ai ultimelor 30 de ani si care NU AU BANI SA SE TRATEZE IN STRAINATATE ! Acesti romani au dreptul sa fie ASCULTATI si RESPECTATI ! Altfe o sa ramineti SINGURI in lumea voastra paralela sa va certati cu cei care vor veni !
Răspunde
0 0
GEORGICA
15 Jan 22:07
Ce nu-i clar mai ,, devastatorilor ". ? ?
Răspunde
0 0
GEORGICA
15 Jan 21:03
Stimati salariati de la Realitatea , potoliti-va cu atacurile nefondate la adresa Romaniei !
Voi n-aveti frica de Bunul nostru Dumnezeu ! ?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?