DAN VOICULESCU află dacă DOSARUL va fi STRĂMUTAT pe 24 septembrie

 
Voiculescu cere STRĂMUTAREA procesului / Foto: MEDIAFAX
Voiculescu cere STRĂMUTAREA procesului / Foto: MEDIAFAX

Cererea de strămutare a procesului lui Dan Voiculescu va fi judecată pe 24 septembrie.

Cu un pas înainte de finalul procesului de corupţie al lui Dan Voiculescu, avocaţii săi vor să mute dosarul în care se judecă privatizarea Institutului pentru Cercetări Alimentare la o altă instanţă, informează Realitatea TV. În acest sens, apărătorii omului de afaceri au depus o cerere la Instanţa Supremă. În primă instanţă, Dan Voiculescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 5 ani de închisoare cu executare.

Avocaţii lui Dan Voiculescu au înaintat această solicitare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce la termenul din 1 iulie al procesului au sesizat faptul că noul preşedinte al completului de judecată nu este imparţial.

La termenul din 1 iulie al dosarului ICA, judecătoarea Camelia Bogdan, preşedintele completului, a respins mai multe excepţii, cereri de amânare şi de recuzare înaintate de avocaţi şi a extins sechestrul pus pe averea preşedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu.

Următorul termen în dosarul privatizării ICA a fost stabilit de Curtea de Apel Bucureşti în 7 iulie, când ar urma să fie audiaţi inculpaţii, iar apărătorii acestora ar trebui să pună concluzii în acest proces.

Preşedintele completului de judecată a menţionat că instanţa va înainta o notă către Baroul Bucureşti, pentru a desemna avocaţi din oficiu, în situaţia în care, la următorul termen, apărătorii aleşi ai inculpaţilor nu vor putea fi prezenţi pentru a spune concluzii sau nu vor dori să facă acest lucru.

Instanţa a stabilit să fie extins sechestrul asigurător în cazul mai multor acţiuni şi terenuri pe care Dan Voiculescu le donase fiicelor lui, Corina şi Camelia Voiculescu. Astfel, a fost pus sechestru asigurător pe 36 de hectare de teren din strada Gârlei, pe două seturi de peste 5.000 de acţiuni de la Grivco, unul donat Corinei Voiculescu şi celălalt Cameliei Voiculescu, precum şi pe două seturi de 9,9 milioane de acţiuni, în valoare de aproximativ două milioane de lei, de la Compania de Cercetări Aplicate şi Investigative.

De asemenea, completul de judecată format din Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, care judecă de marţi dosarul ICA, a extins sechestrul asigurător şi pe mai multe bunuri ale celorlalte persoane acuzate în această cauză.

Dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare este judecat, din 1 iulie, de un complet format din magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, aceştia fiind desemnaţi după ce preşedintele completului iniţial, Stan Mustaţă, a fost arestat pentru trafic de influenţă, iar celelălalt membru, Florică Duţă, s-a pensionat.

Dan Voiculescu declara, înainte de judecarea cauzei, că dosarul ICA nu se apropie de final şi nu se teme pentru judecarea acestuia, precizând că s-a uitat pe CV-ul Cameliei Bogdan, care judecă această cauză, şi are încredere în ea, pentru că este documentată, "e specializată în spălarea banilor".

"Nu mi-e teamă. M-am uitat pe CV-ul doamnei judecător Camelia Bogdan şi am văzut că e documentată, e preocupată de studiu, are foarte multă comunicări, lucrări şi e specializată în spălarea banilor. Am mare încredere că, fiind specializată în spălarea banilor, va fi în măsură să vadă cum mi-am spălat eu banii cu proprii bani. Pentru că acolo e vorba numai de banii mei, nu s-a spălat niciun alt ban, ca atare comparaţia cu Vîntu nu are nicio legătură", a spus Dan Voiculescu.

În 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Instanţa a constatat că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare cu executare. Instanţa a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene. În cazul lui Marian Gheorghe Domnişoru, instanţa a dispus încetarea procesul penal, constatând că acesta a decedat în cursul procesului penal.

Tribunalul Bucureşti a dispus confiscarea de la Dan Voiculescu a sumei de 2.984.358,3 lei, reprezentând contravaloarea a 9.847.000 de acţiuni ICA donate uneia dintre fiicele sale şi a sumei de 2.984.358,6 lei, pentru alte 9.847.000 de acţiuni ICA, şi acestea donate fiicei sale.

Instanţa a dispus atunci menţinerea sechestrului asigurător instituit de procurorii DNA pe conturi ale lui Dan Voiculescu, până la concurenţa sumei de 20 de milioane de lei, precum şi pe un imobil al acestuia din zona Kiseleff, care are o valoare estimată la 250.000 de euro.

Judecătorul a menţinut şi sechestrele asigurătorii instituite de procurori pe imobilele mai multor inculpaţi din dosar. Astfel, au rămas sub sechestru imobilele aparţinând lui Sin Gheorghe în valoare de 110.000 de euro, Vica Ene - 88.000 de euro, Mencinicopschi - 456.000 de euro, Sandu Jean Cătălin - 210.000 de euro.

De asemenea, instanţa a menţinut atunci sechestrul asigurător în cazul lui Sorin Pantiş - pe un teren, două apartamente şi bunuri, în valoare totală de 2.020.000 de euro, Alexandru Petre - pe jumătate dintr-un imobilul cu o valoare estimată de 110.000 de euro, Vlad Nicolae Săvulescu - pe teren şi clădire cu o valoare estimată de un milion de euro şi pe jumătate dintr-un alt imobil cu o valoare estimată de 95.000 de euro.

Instanţa a mai dispus anularea parţială a notei privind propunerea de vânzare a acţiunilor gestionate de ADS la SC ICA SA Bucureşti şi a celor două exemplare ale procesului verbal de predare-primire care ar fi fost întocmit în fals la acea vreme de Mencinicopschi, în calitate de director general al institutului, şi Sorin Pantiş, în calitate de director general executiv al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti.

Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o decizie definitivă în acest dosar.

Dan Voiculescu şi alte 12 persoane au fost trimişi în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 -1
Costin
07 Jul 12:04
Dosarul ar trebui judecat de o instanta impartiala, nu de o judecatoare pusa clar pe condamnare, fara macar sa ia in seama avocatii apararii. Astfel de ostilitati nu sunt permise in sala de judecata.
Răspunde
0 -1
pixel
07 Jul 14:44
3 cam greu de realizat avand in vedere ca basescu este in continuare in ceafa justitiei
0 0
LATRINA 3 SI PLAGIATORUL MITOMAN
08 Jul 13:10
4 OARE UN SIMPLU AMARASTEAN CARE FURA O GAINA POATE BENEFICIA DE ATATEA AMANARI SI CLEMENTA DIN PATREA JUDECATORILOR,PRECUM ACEST GRETOS TURNATOR,CARE A TEPUIT LA GREU AVUTIA NATIONALA...
0 0
ronny
07 Jul 10:21
mai bie s-ar termina acum circul asta. si asa a fost dus prea departe. eu as fi curios care e soarta dosarelor lui basescu
Răspunde
0 -1
Stan Cosmin
07 Jul 09:33
Strămutarea nu ar fi fot depusa dacă Kovesi și-ar fi vazut de treaba ci nu ar fi pus presiune pe judecători!
Răspunde
0 -2
pacepa
07 Jul 09:14
un dosar masluit de marinarul infect este de toata jena ce face acest basescu acest criminal al tarii romanesti
Răspunde
0 -1
Stan Cosmin
07 Jul 09:22
5 Toate sunt comandate de el, dar ar fi avut măcar o proba Voiculescu era condamnat deja!
0 0
08 Jul 07:26
3 Dap asa e...e absolut normal ca in Romania sa te trezesti peste noapte cu 2 miliarde de euro in declaratia de avere...omul acela sigur nu a furat...si porcul zboara?
1 -1
kiaburu
07 Jul 09:07
acest dosar este o facatura ordinara din partea lui basescu si a camarilei sale de la cotroceni
Răspunde
1 0
Ovi
06 Jul 19:51
"Dar va veni o zi,
Si o sa te prinda, sa stii.

Viata ne-mparte, mereu asa,
Totul se-ntoarce, asupra ta,
Poti fugi, dar nu te poti ascunde,
Soarta te gaseste oriunde."

Dar ziua aceea nu va fi miine, Felix. Miine o sa fie numai un preview, facut de oameni.

Noi trebuie sa ne gindim la ziua Judecatii (si sa o trecem cu bine), pentru aceea trebuie sa ne pregatim. Numai ca acea zi nu va fi in lumea asta si nici in viata asta.
Răspunde
14 -1
IOSZEF
05 Jul 10:31
"Zeci de trenuri private circulă ilegal pe rutele CFR Călători. De câteva luni, câteva zeci de trenuri ale operatorilor feroviari privaţi de transport persoane circulă ilegal pe rute rentabile operate de CFR Călători, păgubind astfel, zilnic, compania de stat cu sume mari de bani. Operatorii privaţi beneficiază de subvenţii foarte mari pentru transportul de călători, în timp ce compania de stat se prăbuşeşte ca urmare a concurenţei neloiale. Astfel, prin acest mod de acordare a subvenţiilor, operatorii privaţi au încasat anual sume enorme de bani de la Ministerul Transporturilor. Între timp, Dorin Maer, Ştefan Roşeanu şi Valentin Dorobanţu, directorii impuşi politic la şefia companiei CFR Călători, din 2012 şi până în 2014, au fost preocupaţi să promoveze interesul operatorilor privaţi de transport persoane. Fiecare dintre aceştia a avut grijă ca în fiecare an să „ţeasă" mersul trenurilor în interesul operatorilor privaţi şi nicidecum al companiei de stat. Căpuşare subvenţionată. Când fostul ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu, se pregătea să predea mandatul, iar Valentin Dorobanţu era încă manager privat la CFR Călători, s-a regizat o inginerie feroviară de proporţii. Legislaţia actuală stipulează că rutele feroviare de transport persoane nerentabile operate de CFR Călători, în regim social, adică trenuri personale (regio), pot fi exploatate de către operatorii privaţi pe baza unor subvenţii acordate de Ministerul Transporturilor. Însă tot legislaţia românească precizează că atribuirea rutelor nerentabile se face prin licitaţie, iar traseele adjudecate sunt incluse în mersul trenurilor care apare la sfârşitul fiecărui an. Dar fostul manager privat Valentin Dorobanţu, susţinut tacit de directorul Direcţiei Feroviare din Ministerul Transporturilor, Claudiu Dumitrescu, au acceptat ca pe mai multe rute rentabile operate de CFR Călători să fie introduse mai multe tren
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?