Dan Vasile Mihale: Scandalul DNA-Cosma, "Nufărul" pentru multe dosare grele

Toader și Kovesi
Toader și Kovesi

Dacă acuzațiile aduse de fostul deputat PSD Vlad Cosma la adresa DNA Prahova sunt adevărate, este grav. Trebuie însă  să avem răbdare și să așteptăm concluziile Inspecției Judiciare. Ieșirile foarte vocale de până acum aparțin doar ,,nevinovaților'' cu dosar. Au ieșit, rând pe rând, Ghiță, Ponta, Udrea, Dragnea, Tăriceanu ș.a.m.d.Așa cum spuneam, dacă practicile deconspirate de fostul deputat PSD sunt adevărate, întreaga activitate a DNA poate fi pusă sub semnul întrebări. Dar nu trebuie să uităm, însă, că aceste dezvăluiri sunt făcute de un personaj care a probleme cu legea.

Vlad Cosma s-a făcut remarcat în 2012, când a intrat în Parlament pe listele USL şi a devenit deputat la 29 de ani. Cariera sa de parlamentar a fost zguduită puternic în 2014, când DNA a cerut arestarea sa preventivă, alături de tatăl său, sub acuzaţiile de luare de mită şi abuz în serviciu.  

Cosma junior a convins însă 222 deputați că nu este vinovat și a rămas în Parlament până la terminarea mandatului. În 2016, situația s-a schimbat. Rămas fără imunitate și el și tatăl său, au fost condamnaţi. Mircea Cosma a primit 8 ani de închisoare, iar fiul său, 5 ani. Pe 19 februarie urma să se încheie procesul, dar fix cu o săptămână înainte de ultimul termen al procesului, în care puteau fi condamnați definitiv sau exonerați de acuzații, Vlad Cosma aruncă în spațiul public niște interceptări care, vezi Doamne, ar deconspira fabricarea de probe. Și nu iese singur la atac, ci împreună cu fugarul Sebastian Ghiță și întreaga ,,Republică de la Ploiești".

Sigur e ceva putred la mijloc. Nu cred în coincidențe. Poate că ambele tabere mint, dar trebuie probat. Poate că mijloacele de lucru ale DNA sunt neortodoxe. Lunga colaborare DNA-SRI în realizarea cercetărilor penale a viciat, probabil, ambele instituții. Admit orice, dar nu cred că iese fum fără foc. Așa cum nu cred, nici măcar o clipă, că ,,nevinovații'' cu dosar sunt niște biete victime.

Scandalul îi vine, însă, mănușă ministrului Tudorel Toader, care  poate, în sfârșit,  să ceară revocarea lui Kovesi fără remușcări. Șefa DNA este țința acestui atac și singura care poate să răspundă pentru coabitarea cu Coldea și Maior. Unul este trecut în rezervă, altul este în conservare la Washington. Cineva trebuie să plătească, dacă acuzațiile sunt adevărate.

Scandalul are însă și un efect periculos: Compromiterea DNA va fi folosită ca pretext pentru curățarea multor dosare grele.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?