Dan Vasile Mihale: Cadoul otrăvit făcut presei de zapciul Mișa

 
Tudose si Misa
Tudose si Misa
Tudose si Misa

Includerea presei în rândul profesiilor liberale este o aberație. Jurnalismul nu este o profesie liberală. Nu în România. Nu se lucrează, exclusiv, cu freelanceri. Cei mai mulți jurnaliști au program fix, de minimum opt ore, lucrează în ture și, plastic vorbind, nu sunt plătiți la bucată. Cu alte cuvine, veniturile lor, cu puține excepții, sunt destul de limitate. Este adevărat că în OUG 79/ 201 nu se vorbește explicit despre jurnaliști, ci despre acele categorii care obțin venituri din ,,drepturi de proprietate'' intelectuală. Aici este buba.În presă, ca și în alte domenii de actvitate în care se presupune că există un minimal act de creație, s-a uzat de aceste tip de contract. Asta pentru că, până la apariția OUG 79/2017, era avantajos și pentru angajator, care se degreva de unele poveri fiscale, dar și pentru angajat, care rămânea cu mai mulți bani în buzunar.

Odată cu introducerea ,,Declarației 600'' acest tip de contract devine toxic, pentru că niciun angajat normal la cap nu vrea, bănuiesc, să stea ore în șir la coadă la ghișeele ANAF, de șase ori pe an. Pentru cei care nu știu, ,,Declarația 600'' presupune plata trimestrială a CAS și CASS. Așa-zisele profesii liberale, mai au însă un formular de depus: ,,Declarația 200''( impozitul pe venit). Și pentru acest document trebuie să mergi la Fisc cel puțin o dată pe an, la regularizare. Și, era să uit, mai sunt și plățile retroactive, de exemplu anul 2012, pentru care ANAF a trimis deja notificări. În 2013, la regularizare, aceste datorii nu figurau. De ce acum, după cinci ani?

Ministrul Mișa, de profesie zapciu, când a prezentat OUG 79, care modifică Codul Fiscal, le-a spus jurnaliștilor că se vor număra printre beneficiarii fericiți ai ,, revoluției fiscale'', deoarece, ATENȚIE, vor avea posibilitatea să opteze pentru plata contribuțiilor sociale la nivelul salariului minim brut (1900 de lei). Otrăvit cadou! De ce ai opta pentru această variantă? Ca să primești o pensie mai mică decât ajutorul de șomaj? Ăsta chiar ne crede proști. La fel și fostul premier Tudose, care a fost complice la această ,,țopăială fiscală''.

Nu avem nevoie de acest cadou otrăvit, domnule Mișa! Și apropo, este o vorbă: ,, Pe greci, a se citi social-democrați, să nu-i crezi nici când fac daruri!''

În rest, numai de bine. Și, poate, mai reflectați totuși asupra ,,Declarației 600'' cel puțin în privința presei!

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?